Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Spartu trápí komplex z velkých zápasů. Uhájí Lavička pozici?

Sport

  9:30
PRAHA - Za pět měsíců hráli čtyři velké zápasy. Doma jeden vyhráli, venku třikrát shodně padli 0:2. Podzim fotbalové Sparty skončil vyřazením z Evropské ligy a bez fanfár. Uhájí trenér Vítězslav Lavička svou pozici?

Co je?! Sparťanský kouč Vítězslav Lavička gestikuluje u postranní čáry. foto:  Michal Růžička, MAFRA

Je možné, a docela pravděpodobné, že Vítězslav Lavička zažívá poslední dny v pozici trenéra Sparty. Ta po porážce 0:2 na hřišti Young Boys Bern neprošla do jarní části Evropské ligy, což byl cíl po vyřazení z předkola Ligy mistrů.

Ač sparťané herně nepropadli a jejich desetibodový zisk by stačil na postup v sedmi ze dvanácti základních skupin soutěže, panuje v klubu zklamání.

Vítězslav Lavička.

„Podzimní část si musíme v klidu vyhodnotit, ale už teď ji považujeme za neúspěšnou,“ řekl médiím Jakub Otava, ředitel sportovního úseku Sparty. „Prioritní cíl byl postup do Ligy mistrů. Dalším cílem byl postup ze základní skupiny Evropské ligy. V české lize jsme druzí, ale chtěli jsme být první... Nejsme spokojení,“ netají.

Šance Lavičky? Prý 30 procent

V příštích dnech bude vedení posledního českého mistra kromě rozboru podzimu řešit i pozici trenéra Lavičky, která se po utkání v Bernu nezdá příliš pevná.

„Trenér nese přímou zodpovědnost za výsledky mužstva. Uděláme si širší analýzu, až pak se rozhodneme, jak budou vypadat naše další kroky,“ pokračuje Otava.

Zklamání na straně Sparty bylo veliké.

Ve fotbalovém zákulisí se nicméně povídá, že je Lavička, který Spartu trénuje od léta 2012, v přímém ohrožení a šance, že zůstane ve funkci, je maximálně třicetiprocentní. Po předchozích nezdarech ho vedení dvakrát podrželo, teď už však dochází trpělivost i šéfovi Danielu Křetínskému.

ČTĚTE VÍCE

Tým totiž pod Lavičkovým vedením pravidelně selhává v zápasech, které jsou pro splnění stanovených cílů zcela klíčové.

Před rokem a půl Sparta neprošla do Evropské ligy, když ji nečekaně vyřadil švédský Häcken, na podzim zase nezvládla bitvu v Malmö, kde zhasla naděje na prestiž a miliony, které přináší Liga mistrů.

Pak se tým strachoval, aby vůbec hrál poháry. Už před soubojem se Zwolle se povídalo, že pokud Sparta neprojde do základní skupiny Evropské ligy, je to Lavičkův konec. Mužstvo po venkovní remíze 1:1 doma vyhrálo 3:1 a kritický moment zvládlo. Byla to však světlá výjimka, černá série neúspěchů ve velkých utkáních pokračovala v Plzni (0:2), výsledek z Bernu tenhle komplex z poslední doby jen podtrhl.

Lavička: Nebyli jsme neúspěšní

„Zase jsme nezvládli důležitý zápas. Podzim jsme dobře rozjeli, ale teď jsme na něm udělali větší kaňku,“ pravil v Bernu zklamaný obránce Pavel Kadeřábek.

Právě on 15 minut před koncem fauloval, z penalty dali Young Boys vítězný gól a Sparta tak přišla o postupovou remízu.

David Lafata a sparťanský trenér Vítězslav Lavička.

Kouč Lavička však odmítá, že by měl jeho tým blok z důležitých utkání. „Nemyslím si, že by to byl nějaký náš limit. Společný jmenovatel těch zápasů byl, že jsme nebyli dostatečně efektivní v útočné fázi,“ hodnotil Lavička, jenž se se šéfy rozchází v hodnocení první půlky sezony. „Nevidím to tak, že byl podzim neúspěšný. Do Ligy mistrů se nám dostat nepodařilo, ale z kvalifikace jsme prošli do Evropské ligy, kde jsme sehráli důstojnou roli, nejen co se týče bodového zisku, ale také předvedené hry. Potřebujeme zlepšit detaily, které rozhodují.“

Přijít může zahraniční trenér

Povídá se, že v průběhu sezony dostal Lavička od vedení Sparty jasný úkol: být v lize do čtyř bodů od Plzně a projít dál v Evropské lize. Bod číslo 1 splnil, Sparta před zimní pauzou ztrácí jen bod, ale v pohárech to nevyšlo. „Nedokážu říct, jestli vyřazení z Evropské ligy ohrozí mou pozici. Záleží na vedení klubu. Podzim si budeme teprve analyzovat,“ reagoval Lavička.

Marek Štěch v bráně Sparty si na penaltu sáhl, ale vytěsnit mimo tyče ji...

Kritici mu vyčítají, že je příliš konzervativní a nedokáže tým pořádně připravit na důležité souboje, vybláznit hráče, zariskovat či otočit vývoj zápasu střídáním, změnou taktiky... „Sparta dala za poslední roky dohromady jedno z nejlepších mužstev. Jenže jejím problémem je, že trenér Lavička je charakterem slušný člověk bez emocí a drajvu,“ říká třeba bývalý reprezentant Milan Luhový.

Vše naznačuje, že na Letné nebudou mít zcela klidné Vánoce, témat k řešení je hodně. Třeba i to, kdo by případně mohl Lavičku nahradit: nejčastěji zmiňovaná varianta je trenér ze zahraničí.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...