130 let

A JE TAM! Jan Kliment poslal český tým v utkání se Srbskem do vedení. | foto: Michal Šula, MAFRA

Demolice. Mladí Češi si vyšlápli na Srbsko, Kliment dal hattrick

Sport
  •   17:21aktualizováno  22:56
PRAHA - Fotbalové Česko má novou hvězdu. Jihlavský útočník Jan Kliment v životním zápase na mistrovství Evropy do 21 let nastřílel Srbsku tři góly a významně tak pomohl k triumfu 4:0. Mladí Češi vydatně napravili středeční porážku 1:2 s Dánskem a mají reálnou šanci na postup do semifinále.

Současná generace české jedenadvacítky předvedla svůj nejlepší výkon za dva roky. Nevyzpytatelní Srbové, kteří v prvním zápase trápili favorizované Němce (1:1) ukázali svou horší tvář, resp. proti nadšeně hrajícím Čechům neměli vůbec nárok.

ON-LINE PŘENOS ZDE

Pro Čechy to byl klíčový duel. Pokud by prohráli, tak už do semifinále postoupit nemohli. Středeční porážka s Dánskem je nedeprimovala, naopak to vypadalo, že ještě víc nažhavila. 

Mužstvu výrazně prospělo, že se do sestavy vrátili stoper Kalas a útočník Kadlec, kteří si teprve v minulém utkání odpykali trest za vyloučení v baráži v Rusku 2012.

S Kalasem stoupla jistota v defenzívě, Kadlec byl neudržitelný vepředu. Než v 29. minutě kvůli zranění kotníku nuceně střídal, byl u všech nebezpečných akcí, sám střílel do břevna. Ale hrdina má jiné jméno. 

Němci hladce přehráli Dánsko

Dvě branky favorita vstřelil kapitán Kevin Volland, třetí gól přidal Matthias Ginter. Němci se po úvodní remíze 1:1 se Srbskem dočkali první výhry na mistrovství a se čtyřmi body vede skupinu A. Dánové mají na třetím místě tři body stejně jako český tým, na poslední příčce je s jedním bodem Srbsko.

Klimenta objevila jedenadvacítka až těsně před turnajem a tak trochu z nouze. V lize za celou kariéru nastřílel tři góly, teď stejný počet v jednom utkání. A to další dvě sóla neproměnil.

8. minuta: Kliment levačkou z deseti metrů pod břevno.

21. minuta: Kliment levačkou z pěti metrů pod břevno.

56. minuta: Kliment se vyhnul brankáři a střílel z úhlu do prázdné brány.

Úvodní dva góly padly po akcích z levé strany, u obou přihrával levý obránce Hybš. Nejdřív pod sebe přímo Klimentovi, podruhé Skalákovi, jehož střelu Kliment dorážel.

V úvodních minutách to ze strany Čechů byl strhující fotbal. Srbové nestíhali zachytávat rychlé náběhy, prudké kolmé přihrávky, prohrávali souboje. A především vůbec si nevěděli rady s Kadlecem, jehož ovšem podpořili výborné výkony ostatních.

Za prvních dvacet minut dali Češi dva góly a měli spoustu dalších šancí. Trenér Dovalil při jedné neproměněné zlostně skákal u lavičky. Mohl být však klidný, jeho svěřenci kolaps po přestávce jako proti Dánsku neopakovali.

I když přišli o Kadlece. Vedl míč po levé straně, špatně došlápl a bez zavinění se svalil k zemi. Za čárou se svíjel v bolestech, po dlouhém ošetření se vrátil na hřiště, ale vzápětí střídal. Když kulhal ze hřiště, zaplněné hlediště mu tleskalo vestoje.

ŘEV. Český brankář Tomáš Koubek si organizuje spoluhráče.
RISKANTNÍ SKLUZ. Pešič (vlevo) v souboji s Kalasem.

Až pak Srbové trochu připomněli tým, který v předchozím duelu hrál výborně. V ofenzívě občas zahrozili, ukázali šikovnost, ale obrana v čele s Kalasem byla pevná, ojedinělou příležitost Jojiče zlikvidoval Koubek.

Tým si pohlídal nástup do druhé půle a krátce před uplynutím hodiny hry během tří minut dvakrát udeřil. Kliment po kolmici Brabce dovršil hattrick a poté Skalákův centr napálil z voleje Frýdek protilehlé tyči, když střele na malém vápně uhnul Trávník.

Češi zápas dohrávali v euforii, brankář Koubek pobavil diváky drzou kličkou proti Djuričičovi, ale další gól už nepřidali.

Srbové v křeči a klesli na poslední příčku ve skupině. Podle výsledku večerního souboje Dánsko - Německo budou Češi vědět, jaký výsledek v úterním duelu proti Německu budou potřebovat k postupu do semifinále. Pokud Němci nevyhrají, stačit jim bude i remíza.

Mistrovství Evropy ve fotbale hráčů do 21 let - skupina A

Srbsko - Česko 0:4 (0:2) 

Branky: 8., 21. a 56. Kliment, 59. Frýdek. Rozhodčí: Turpin - Cano, Danos (všichni Fr.). ŽK: Brašanac, Djuričič - Masopust. Diváci: 16.253.

Srbsko: Dmitrovič - Stojkovič (46. Petkovič), Spajič, Pantič, Petrovič - Brašanac, Čaušič (63. Kovačevič) - Jojič (85. Milunovič), Djuričič, Srnič - Pešič. Trenér: Dodič.

Česko: Koubek - Kadeřábek, Brabec, Kalas, Hybš - Petrák, Zmrhal - Skalák (75. Masopust), Kadlec (29. Trávník), Frýdek - Kliment (82. Přikryl). Trenér: Dovalil.

Německo - Dánsko 3:0 (1:0) 

Branky: 32. a 48. Volland, 53. Ginter. Rozhodčí: Karasev - Averjanov, Kalugin (všichni Rus.). ŽK: Knudsen, Poulsen (oba Dánsko). Diváci: 13.268

Tabulka
1.Německo21104:14
2.Česko21015:23
3.Dánsko21012:43
4.Srbsko20111:51
Autor: Miloslav Novák