Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Sport

Srbský blázinec. Hladovka ve fotbalovém týmu i další problém hvězdičky Realu Madrid

Letní posila Realu Madrid Luka Jovič. foto: AP

Bělehrad - Srbsko zažívá fotbalový blázinec. Fanoušci řeší další problém Luky Joviče, který opět naštval Real Madrid. Ožehavějším tématem v největší balkánské zemi je však hladovka ve třetiligovém Borac Čačak, jehož hráči se snaží extrémním způsobem získat své mzdy.
  14:21

Dvaadvacetiletý talent srbského fotbalu Luka Jovič dostal v březnu od Realu Madrid povolení odcestovat za rodinou do Srbska. Během necelých tří měsíců však stihl porušit hned několik opatření.

Poprvé svého zaměstnavatele namíchl, když v ulicích Bělehradu slavil narozeniny své partnerky. Kvůli přísné karanténě, která Srbsko v té době sužovala, schytal velkou kritiku jak doma, tak ve Španělsku, kde jej dokonce ještě čeká vyšetřování.

To však není vše. Bývalý útočník Frankfurtu, Benfiky Lisabon nebo Crvené Zvezdy si těsně před návratem do Madridu přivodil zlomeninu patní kosti na pravé noze. Zranění si údajně přivodil doma při individuální přípravě, to se však kdekomu nezdá.

Teď ale Jovič zasadil směrem k Realu Madrid třetí úder. Svou účastí na grilování, při níž sice neporušil žádná opatření, dal jasně najevo, že nohu doma, jak má od svého klubu nařízeno, neléčí.

Kvůli mzdám hladovka

O poznání závažnější problémy řeší srbský fotbal ve třetí lize. Tamní Borac Čačak totiž nevyplácí fotbalistům mzdy. Ti se problém rozhodli řešit po svém, od pondělí drží hladovku. Podporu zhruba pětadvacítce hráčů vyjádřil i reprezentant Nemanja Matič.

Podle hráčské unie FIFPRO se rozhodli majitelé FK Borac klub rozpustit kvůli finančním problémům. Hned následně se však ujali šéfování jinému celku FK Provo, jehož název bezprostředně po odkoupení změnili na FK Borac 1926.

V novém kabátku teď vedení klubu zaměstnává i trenérský štáb, hráčům však odmítá zaplatit. To se ani zdaleka nelíbí hvězdnému záložníkovi Manchesteru United. „Chci vám říct, že nejste sami. Jsem s vámi,“ napsal k facebookové zprávě FIFPRO Nemanja Matič.

Prezident srbské hráčské unie Mirko Poledica pak v úterý všechny šokoval, když do médií pronesl, že hráči strávili noc před radnicí a od pondělí drží hladovku. „Pokud se vláda nestydí chovat se takhle ke sportovcům, tak my se nestydíme stávkovat,“ uvedl.

Koronavirus však není hlavním problémem, proč klub svým hráčům neplatí. Zakopaný pes je někde jinde, protože v minulosti měl srbský celek stejné problémy. „Musel jsem odtamtud odejít, protože jsem tam neviděl žádnou budoucnost. Klub nás vědomě podváděl, angažoval nás, aniž by měl kdy v úmyslu nám zaplatit,“ tvrdí Miloš Markovič, který připomněl, že během svého osmnáctiměsíčního působení v Boracu dostal zaplaceno jen za tři měsíce.

Autoři: ,