Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

St Joseph’s - Slavia 0:4, propastný rozdíl, Sor dal trpaslíkovi dva góly

Sport

  20:56
Fotbalisté Slavie vykročili k postupu do dalšího dvojzápasu v Konferenční lize. Ve 2. předkole si hravě poradili s gibraltarským celkem St Joseph’s, kterému bez větších obtíží nasázeli čtyři branky.

Slávisté měli duel s domácím trpaslíkem pevně pod kontrolou. Gólů mohlo být klidně víc, rozdíl mezi oběma týmy je víc než propastný.

Hosté hned St Joseph’s zatlačili a vytvářeli si větší či menší šance. Poprvé rozradostnil zhruba šedesát fanoušků, kteří přicestovali Slavii na Gibraltar osobně podpořit, útočník Sor trefou o břevno.

Po kombinaci s krajanem Usorem přidal navíc zanedlouho druhý gól.

Hrálo se v pozoruhodných kulisách jediného stadionu na gibraltarském území. Na umělé trávě, pod majestátní pískovcovou skálou, přímo vedle ranveje místního letiště, na které – až trochu kouzelně – chvilku před závěrečným hvizdem přistál spoj z Londýna.

Na nebi se mráčky objevily až ve druhé půli a poměrně silný vítr ochlazoval teplý a vlhký mořský vzduch. Domácí příznivci fandili, tleskali, potěšila je každá drobnost, která se fotbalistům v modro-bílých dresech povedla. Bylo jich poskrovnu, zato zloba na sudího hlavě v závěru první půle narůstala.

Poprvé, když vyloučil Pecciho za to, že u střídaček surově vytyčil loket vstříc Ewertonovi. Jindy zase za to, že domácí kouč Paz podivuhodným volejem napálil balon tam, odkud přilétl. Fanoušci sice spustili oslavný ryk, ale arbitr neměl slitování a trenérovi za nesportovní chování také ukázal červenou kartu.

To už bylo na konci poločasu, který uzavřel Ewerton třetí brankou.

Slávisté vyrukovali na St Joseph’s jen se třemi Čechy: Holešem, Douděrou a brankářem Mandousem. Dominovali, ale místy bylo vidět, že se nová sestava s posilami Tiéhim, Ewertonem či Eduardem Santosem ještě sehrává.

Tak jako tak hosté při každém přerušení okamžitě rozehrávali, nechtěli outsidera, který naopak zprvu zdržoval, co mohl, ani na chvilku pustit z kolotoče.

S tříbrankovým náskokem po změně stran zvolnili tempo, ani ne po hodině trenér Trpišovský vystřídal čtyři hráče naráz, aby v netradičním prostředí co nejvíc ušetřil síly.

Po trefě náhradníka Lingra, který dorazil Usorovu střelu do prázdné, se duel už jen dohrával, i když domácí defenziva nadále nepůsobila nejorganizovanějším dojmem. Ale Jurečka, Fila, Douděra, Usor ani Lingr své příležitosti v pátý či další gól nepřetavili.

Vítěz dvojzápasu, což bude nade vší pochybnost Slavia, se ve třetím předkole utká s řeckým Panathinaikosem. Gibraltarský celek, který vyřadil severoirské Larne, na českého vicemistra po všech stránkách nestačil.

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...