130 let
Kapitán fotbalové reprezentace Tomáš Rosický

Kapitán fotbalové reprezentace Tomáš Rosický | foto: ČTK

Doporučujeme

Stále jsem tady, ukázal Rosický

Sport
  •   8:00
PRAHA - Pět sezon a dost. Svůj šestý rok v Arsenalu už Tomáš Rosický nemusí dokončit. Pozice kapitána fotbalové reprezentace v londýnském klubu není zdaleka stabilní.

Až včera se letos poprvé dostal jeden z nejzkušenějších členů nabitého kádru do základní sestavy. Pokud měl Rosický proti Manchesteru United poslední šanci ukázat, že má ještě co nabídnout, dokázal toho využít. Z jeho výkonu ve šlágru anglické ligy se dalo vyčíst jasné sdělení: Ještě se mnou počítejte!

ČTĚTE TAKÉ

Podílel se na dvou velkých šancích svého týmu proti úřadujícímu mistrovi – ve druhé půli využil laciné ztráty míče Evanse, pustil se do úniku a přihrával do slibné pozice kapitánovi Van Persiemu. Pokoušel se střílet znovu, ale jeho pokus z hranice pokutového území zblokoval Evra. V 71. minutě pak rozjel ve středu hřiště svižnou přihrávkou akci, která znamenala vyrovnání na 1:1. Kromě toho viděl po skluzu na Rooneyho žlutou kartu. United nakonec stihli strhnout vedení na svojí stranu trefou Welbecka.

Důvěra trenéra Arséna Wengera v důležitém střetnutí musela Rosickému udělat radost. Nedá se však říct, že by se podařilo zcela zaplašit spekulace o jeho budoucnosti.

Tento týden by mělo být definitivně jasno. Konečné slovo padne po schůzce Wengera s hráčovým manažerem Pavlem Paskou. Řeší se prosté dilema. Odejít, či zůstat… Do konce ledna, kdy končí přestupové období, moc času nezbývá. Paska nechtěl dopředu vyzradit, jaká varianta vypadá pravděpodobněji. „Dokud nebudeme sedět u jednoho stolu, nečekejte žádné komentáře a rozvíjení spikleneckých teorií,“ řekl LN Rosického agent.

Fulham nabízí 90 milionů

Při pohledu na dlouhodobé statistiky je zřejmé, že Rosického důležitost pro Arsenal klesá. V posledních dvou sezonách naskočil do většiny zápasů jako střídající hráč. První rok po dlouhodobém zranění třísel přitom vypadaly Rosického vyhlídky lépe. Chybí mu také víc vstřelených gólů. V minulé sezoně dal pouze jeden, v probíhající sezoně zůstává stále bez trefy.

Na začátku prosince prohlásil Wenger jasně: „Rosický je v Arsenalu a také tu zůstane.“ To však neodradilo zájemce, kteří projevují zájem o služby jednatřicetiletého záložníka. Do Wolfsburgu by si ho rád přivedl trenér Felix Magath k jinému českému reprezentantovi Petru Jiráčkovi. Na seznamu čekatelů se také objevil řecký Olympiakos Pireus, jako poslední se do výčtu uchazečů o Rosického zařadil Fulham. Podle informací britského tisku by byl dvanáctý tým Premier League vlastněný egyptským milionářem Mohamedem Al Fayedem ochotný zaplatit tři miliony liber (90 milionů korun).

Před červnovým mistrovstvím Evropy ale musí Rosický přemýšlet velmi pečlivě. Na jeho formě je totiž národní tým hodně závislý.

Autor: Petr Adam