Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Sport

Stanciu, chcípni! Fanoušci Sparty na derby pražských S uráželi své bývalé hráče

Nicolae Stanciu se raduje z druhého gólu s Peterem Olayinkou. foto: ČTK

PRAHA - Pražské derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie zahájili diváci na Letné vhazováním plyšáků na trávník.
  19:00

Z původního protestu domácích fanoušků proti bývalým sparťanům v dresu úřadujících mistrů se nakonec stala charitativní akce, do které se před výkopem šlágru 10. kola první ligy zapojili příznivci obou úhlavních rivalů.

Sparťanští fanoušci akcí „Krysa pro krysu“ plánovali plyšovými krysami, hady a prasaty zacílit na někdejší letenské hráče, především záložníka červenobílých Nicolaeho Stanciua. 

Fanoušci Sparty s gumovou krysou.
Plyšáci z řad fanoušků Slavie.

Rumunský reprezentant ještě do zimy hrál za Spartu, které dokonce dělal i kapitána. 

V minulosti prohlásil, že klub neopustí, dokud s ním nezíská trofej. Po krátkém angažmá v Saúdské Arábii ale v létě přišel jako nejdražší posila Slavie.

Její šéf Jaroslav Tvrdík vyhlásil, že Slavia přispěje za každého plyšáka na hrací ploše stokorunou na nadaci Donor (transplantační jednotka léčby leukémie dětí FN Motol). 

Akce „Plyšáci do Motola“ se mezi slávistickými fanoušky stala velmi populární a na sociálních sítích se s hračkami fotili například tenistka Petra Kvitová či bývalí fotbalisté červenobílých Marek Suchý nebo Tomáš Necid. 

Fotbalisté Slavie také přes dresy oblékli speciální bílá trička s touto charitativní kampaní.

Při nástupu týmů na trávník začaly z tribun létat stovky plyšáků, které se však až k hráčům nedostaly, a pořadatelé je rychle uklidili.

Domácí fanoušci hlavně v úvodu při každém doteku Stanciua s míčem pískali, proti rumunského záložníkovi se na tribunách objevilo i několik hanlivých transparentů a z kotle se také ozval nenávistný pokřik „Stanciu, chcípni.“ 

Sparťanští příznivci uráželi i další své bývalé fotbalisty Josefa Hušbauera a Davida Hovorku.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...