Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Stanciu podepsal čtyřletou smlouvu. Slavia zaplatí Al Ahlí lehce přes 100 milionů korun

Sport

  16:30
PRAHA - Dlouho očekávaný transfer roku je hotový! Rumunský fotbalový reprezentant Nicolae Stanciu už patří Slavii, která by za něj saúdskoarabskému Al Ahlí měla zaplatit lehce přes sto milionů korun. Bývalý hráč Sparty dostal v Edenu čtyřletou smlouvu.

4. ČERVENCE: PŘESTUP LÉTA. V lednu se po roce pakoval ze Sparty do saúdskoarabského Al Ahlí. A v létě byl v Česku nečekaně zpátky, navíc ve Slavii! Rekordní přestup, který červenobílé vyšel na více než sto milionů korun, šokoval. Rumunský záložník Nicolae Stanciu si během podzimu zvykal na nový herní styl, což se projevilo na jeho produktivitě. V pětadvaceti zápasech dal jen dva góly, k tomu pět asistencí. Čekalo se víc. foto: slavia.cz/Martin Malý

Slávisté se ztrapnili. Oficiální profil klubu si dal na Twitter, že jsou až druhým největším klubem v Česku

Slavia udělala z šestadvacetiletého záložníka podruhé nejdražšího fotbalistu české ligy. Sparta za něj před půldruhým rokem poslala Anderlechtu necelých sto milionů.

Už ve středu ráno rumunská média psala, že je přestup léta na spadnutí. Stanciu do Prahy přiletěl ve čtvrtek v deset dopoledne, dokončil poslední kolečko povinností před podpisem smlouvy a ještě večer by se měl připojit k týmu na soustředění v rakouském Linsbergu.

Slavia novou posilu odhalila během odpoledne na sociálních sítích v komiksech na motivy nové kampaně se superhrdiny.

Klubový šéf Jaroslav Tvrdík na twitteru už dva dny netrpělivým fanouškům naznačoval, že se transfer blíží. Věděl, že komplikovaná jednání, která v posledních dnech zdržela saúdskoarabská protistrana, jsou u konce.

Jde o pikantní přesun, který v historii tuzemského fotbalu nemá obdoby. Vždyť rumunský reprezentant se loni v zimě stal velkolepou posilou Sparty, která na něm chtěla postavit úspěšnou éru, což se nepovedlo. 

Stanciu po roce Letnou opustil, protože ho zlákaly lukrativní podmínky v Saúdské Arábii.

Angažmá v Al Ahlí se však hrubě nevydařilo. Stanciu tam od ledna vydržel jen půl roku, během května dokonce stávkoval, jelikož tři měsíce neviděl z tučné gáže ani cent. Dlužnou částku sice dostal, ale dal najevo, že chce pryč.

Do Prahy. Do Slavie.

Na opačný břeh Vltavy, do týmu rivala, který v minulé sezoně vyhrál double a v té nadcházející touží podruhé v historii proniknout do základní skupiny Ligy mistrů.

K podobným úspěchům měl Stanciu ve Spartě daleko, nedokázal jí pomoci z trablů. Nejprve páté místo, pak fiasko v předkole Evropské ligy s neznámou Suboticou...

Do Sparty přicházel jako vytoužená posila italského kouče Andrey Stramaccioniho, během roku zažil ještě další dva trenéry – Pavla Hapala a Zdeňka Ščasného. 

Nezklamal, ale ani konstantně nezářil, jednou zahrál fantasticky, jindy nebyl vidět.

Přesto v jedenatřiceti ligových zápasech nasbíral deset branek a deset přihrávek, na podzim vedl Spartu s kapitánskou páskou na rukávu, byl její hlavní postavou, mluvčím kabiny. 

Fanoušci ho zbožňovali, klub mu nechal složit písničku, avšak Stanciu si svůj status pošramotil krátce před Vánoci, kdy oznámil, že by rád přijal finančně atraktivní nabídku z Egypta.

Vztah se Spartou ochladl a následovalo loučení. V Al Ahlí, kam odešel za 200 milionů korun, Stanciu brzy otočil. Finanční potíže klubu přispěly k tomu, že z tříletého kontraktu ukrojil pouhých pět měsíců.

Teď jedenatřicetinásobný rumunský reprezentant, který se Steauou i Anderlechtem vyhrával tituly, napíše novou a nečekanou kapitolu ve Slavii. Bude úspěšnější než ty dvě předchozí?

Autoři: ,

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...