Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Starosta chce Ďolíček. Za 84,5 milionu

Sport

  8:00
PRAHA - Na jednom z tradičních českých stadionů chybí ligový fotbal od loňského května. Nemusí však jít o konečný stav. V poslední době sílí naděje, že se fanoušci do Ďolíčku zase budou moci vypravit na zápasy Bohemians 1905.

Vršovický klokan. foto: ČTK

Výbor pro řešení sportu a sportovních ploch na radnici Prahy 10 už schválil materiál, jehož obsahem je záměr Ďolíček odkoupit a zrekonstruovat. Pokud ho odsouhlasí 12. prosince také zastupitelstvo městské části, půjde o významný posun. "Jsem mírným optimistou," tvrdí šéf sportovního výboru Petr Vozobule.

Kde také města vlastní stadiony

- V majetku měst je nyní většina ligových stadionů. Výjimkou jsou pouze ty, kde hrají své domácí zápasy fotbalisté Sparty, Slavie, Bohemians 1905, Dukly, Olomouce a Baníku Ostrava. Zde je několik příkladů, jak města do arén investují. 
- V Hradci Králové je v plánu rozsáhlá rekonstrukce areálu za 620 milionů korun. Radnice je částečně pokryje z prodeje pozemků pro přilehlé obchodní centrum. 
- Razantní přestavba v plzeňských Štruncových sadech v těchto týdnech vrcholí. Celkové výdaje města činí 360 milionů korun. 
- Zcela nový stadion pro potřeby 1. FC Slovácko vyrostl v Uherském Hradišti v roce 2003 za 251 milionů korun. Klub platí nájemné jednu korunu ročně. 
- Oprava budějovického stadionu, kam letos zavítala i reprezentace, stála městský rozpočet 165 milionů korun. 
- Do rekonstrukce jablonecké fotbalové arény postupně investovala tamější radnice 279 milionů korun. 
- Před osmi lety investovala Praha 3 do vylepšení žižkovského stadionu 100 milionů korun.

O návrat zelenobílého klubu do Ďolíčku usiluje v zastupitelstvu především strana Desítka pro domácí. Tu založili před minulými komunálními volbami sami fanoušci – v 36členném zastupitelstvu získali sice jen tři mandáty, ale pro jeden z hlavních cílů své činnosti si vydobyli podporu. Ve výboru se proti postavil pouze zástupce opoziční TOP 09. "Tuto aktivitu budu podporovat a pro záměr budu hlasovat," řekl LN naopak starosta Prahy 10 Milan Richter z Občanské demokratické strany, která disponuje v zastupitelstvu jedenácti, tedy nejvíce hlasy.

V Praze sice ligové kluby s výjimkou Žižkova nevyužívají stadiony vlastněné městem, ve zbytku republiky jde však o standardní formu podpory místních fotbalových klubů.

Přesun Bohemians 1905 do Edenu, o který se dělí se Slavií, vyvolal nevoli v táborech příznivců obou klubů a negativně se projevil také na návštěvnosti. Klokanům se zmenšila podpora na tribunách téměř na polovinu, také na Slavii v aktuální sezoně nepřišlo nikdy víc než osm a půl tisíce diváků.

Majitel stadionu: Investovali jsme 98 milionů

Součástí předloženého materiálu jsou také podmínky, za jakých se radnice bude snažit o získání stadionu. "Kupní cena by neměla přesáhnout cenu odhadu zpracovaného soudním znalcem," uvedl Vozobule. Její výše byla vyčíslena na 84,5 milionu korun.

Jak zareaguje na podobnou nabídku vlastník stadionu, jímž je společnost Bohemians Real, se nedá odhadnout. "Nemám v rukou souhlas společníků, abychom jednali o prodeji stadionu. Nebudu proto vytvářet jakákoliv očekávání. Na začátku příštího roku proběhne valná hromada a ta se k tomu vyjádří," prohlásil předseda představenstva Bohemians Real Ondrej Oravec. Současně připomněl, že stávající majitelé do nákupu stadionu a jeho úprav investovali dohromady částku 98 milionů korun. Rozdíl v porovnání s nabídkou města činí 13,5 milionu v neprospěch současného vlastníka.

Uskutečnění prodeje za stanovenou cenu není jedinou podmínkou pro schválení koupě Ďolíčku. Bohemians 1905 se také musí zavázat, že stadion budou využívat za nájemné, kterým by ve dvacetiletém horizontu měli splácet vynaložené prostředky. K těm je nutné připočíst náklady na rekonstrukci, zahrnující hlavně položení vyhřívaného trávníku. V minimalistické variantě jde o sumu kolem 40 milionů korun.

Fanoušci budou muset zůstat trpěliví. I když nedojde ke komplikacím, začátek příští sezony ještě stráví Bohemians 1905 určitě v Edenu. "Dříve než v roce 2013 k návratu Bohemians do Ďolíčku nedojde," odhadl Vozobule.

Autor: