Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Startuje Liga mistrů, kdo ovládne Evropu?

Sport

  20:45
PRAHA - Fotbaloví fanoušci zbystřete. Zítra ve 20:45 hodin má výkop prvních osm utkání základních skupin nejslavnější klubové pohárové soutěže Evropy – Ligy mistrů. A přestože do bojů o slavnou trofej nezasáhne ani jeden český zástupce, máme se rozhodně na co těšit.

Fotbalisté Manchesteru United takto slavili letos v květnu triumf v Lize mistrů. Kdo je letos napodobí? foto: ČTK

Důvody jsou jasné. Hned zítra své mise za úspěchem začnou dva z největších favoritů soutěže – Chelsea Londýn (loňský finalista) a Inter Milán. Své první zápasy rozehrají také Barcelona FC a FC Liverpool, tedy celky jenž se hodlají opět vrátit na výsluní, na nemž se vyhřívali v roce 2006, respektive 2005. A dobrá zpráva pro české fanoušky – do bojů v základních skupinách může zasáhnout až devět krajánků. Každý z nich sice do soutěže vstupuje s jinými ambicemi, radovat se z celkového triumfu může nakonec kterýkoliv z nich.

Chelsea chystá útok na titul a pomstu Manchesteru United
Nejsledovanějším týmem a také českých fotbalistou zítřejšího programu je bezesporu londýnská Chelsea a český fantom v její brance Petr Čech. "Blues" mají před sebou jednoznačný ne však jednoduchý úkol – Champions League vyhrát. A start je v takovém případě nesmírně důležitý. Francouzský celek Bordeaux má být předkrmem v menu čítajícím celkem 13 chodů v cestě zakončené triumfem v římském finále. To se koná 27. května příštího roku.

Nikdo nepochybuje o tom, že svěřenci Luize Felipe Scolariho to mohou dokázat. Miliardář a majitel klubu přestal vyhazovat peníze bezmyšlenkovitě z okna a na Stamford Bridge se podařilo dát dohromady skutečně vyvážený a špičkový tým. Tým, který chce zapomenout na nešťastné letošní moskevské finále, ve kterém sice byla Chelsea lepším týmem, z triumfu se nakonec radoval stejně jako v Premier League Manchester United. Čas na pomstu se právě nachýlil.
Video z finálové souboje zde.



Barcelona, Liverpool a Inter Milán mají co napravovat
Klid po bouři. Tak to nyní vypadá v týmu katalánského giganta Barcelona FC. Přes léto odešlo několik hvězd v čele s Ronaldinhem a Dos Santosem. Kancelář manažera musel vyklidit nizozemský kouč Frank Rijkaard. Nahradil jej mladý, ambiciózní patriot Pepe Guardiola. A dá se předpokládat, že i přes mizerní vstup do La Ligy má podporu jak náročných fanoušků, tak vedení klubu. Nejlepší způsob jak ji obou táborům splatit je úvodní výhra v Lize mistrů nad portugalským Sportingem Lisabon.


Také na Anfield Road jsou překvapivě v klidu. Alespoň co se výkonů a výsledků týmu týče. "Reds" zažili nejlepší vstup do domácí soutěže za poslední roky a v sobotu ve šlágru soutěže porazili po sedmi letech na domácím hřišti nenáviděný Manchester United 2:1. Na hřišti Olympique Marseille Gerrarda a spol. nečeká lehká práce. Přesto je Rafa Benítez pln sebevědomí. "O víkendu jsme předvedli nejlepší výkon v sezoně. Nyní můžeme jet do Marseille v pohodě," připomněl výše zmíněný duel proti "Rudým ďáblům". Optimismus do žil jeho týmu nalévá také loňská výhra na Stade Vélodrome 4:0.


Italský gigant a suverén posledních ročníků Serie A Inter Milán chce konečně předvést svůj um v nejslavnější klubové soutěži Evropy. Své ambice potvrdilo vedení týmu v létě, když angažovalo slavného portugalského stratéga José Mourinha. Ten s týmem dokázal již vyhrát Italský Superpohár a nyní se chystá dobýt fotbalovou Evropu. Proti Panathinaikosu Atény se můžeme přesvědčit, jak kvalitní medicínu na vyléčení pohárové nemohoucnosti svým svěřencům "šaman" Mourinho naordinoval.


Dva nováčkové a česká stopa
Způsobili doslova šok fotbalové veřejnosti. Kdo? Kyperská Famagusta a rumunská Kluž. Oba trpaslící jako první týmy ze svých zemí postoupili mezi evropskou smetánku. Ani jeden z nováčků se navíc necítí být ani teď obětním beránkem. "Ve fotbale nemůžete dosáhnout svých snů tím, že si půjdete lehnout a ráno se probudíte v Lize mistrů. Potřebujete pracovat a v tom my budeme pokračovat i ve skupině," varuje kouč Famagusty Temuri Ketsbaia prvního soupeře ve skupině z Brém. "Viděl jsem několik zápasů Kluže a musím říct, že hrají opravdu fantastický fotbal," ocenil hru rumunského mistra kouč Luciano Spalletti z AS Řím. Oba týmy se zítra utkají na Olympiském stadionu v Římě.


Do prvního soutěžního dne zasáhnou také čeští fotbalisté. Kromě již zmíněného Petra Čecha v dresu Chelsea, to bude Tomáš Hübschman ze Šachťaru Doněck a další obránce, tentokrát Atlética Madrid Tomáš Ujfaluši.


TŘI DŮVODY PROČ SLEDOVAT LETOŠNÍ ROČNÍK CHAMPIONS LEAGUE:

  1. 1. Modrá pomsta V médiích neproběhl během léta rozhovor s hráčem Chelsea, aniž by nepadl dotaz na finále Ligy mistrů proti Manchesteru United. A všichni do jednoho prohlašovali, jak moc touží po pomstě. "Byl to nejhorší den mého života, všichni věříme, že nás moskevská prohra požene za úspěchy v letošní sezóně," řekl například český brankář Petr Čech. Potvrdí se spoluhráči svá slova?

  2. 2. Míčoví kouzelníci Když jsou u míče, fanouškům se tají dech a fanynkám se rozbuší srdce. Kdo? No přece fotbaloví míčoví kouzelníci. Je libo tanečky Cristiana Ronalda? Nebo snad máte rádi přímočarost a genialitu Lionela Messiho? Fascinuje vás přehled, kterým oplývají Frank Lampard nebo Diego? Nebo žasnete nad přesností a načasováním přihrávek v podání Deka či Fábregase. Žádná ligová soutěž vám nenabídne tolik fotbalové krásy a talentu najednou jako Champions League. Právě to z ní dělá nejlepší soutěž Evropy.

  3. 3. Jedno velké loučení Je středa 27. května 2009 krátce po třiadvacáté hodině středoevropského času. Pohár pro vítěze Champions League právě se slzami v očích zvedá nad hlavu střelec jediný střelec finále Juventus vs. Chelsea Pavel Nedvěd. Jeho životní fotbalová mise je právě u konce. Na pozápasové tiskové konferenci blonďatá hvězda "Staré Dámy" oznamuje, že odehrál poslední profesionální utkání kariéry. Asi není mnoho fanoušků, kteří by českému středopolaři nepřáli takto důstojný konec fotbalové kariéry. Anebo zopakuje Nedvěd podobný krach, jako v roce Francouz Zidane ve finále MS?


PROGRAM - ÚTERÝ 16. ZÁŘÍ (začátky zápasů ve 20:45 hodin):

Skupina A:

Chelsea - Bordeaux (ČT2),

AS Řím - CFR Kluž.

Skupina B:

Panathinaikos Atény - Inter Milán,

Werder Brémy - Anorthosis Famagusta (ČT4).

Skupina C:

Basilej - Šachtar Doněck,

Barcelona - Sporting Lisabon.

Skupina D:

PSV Eindhoven - Atlético Madrid,

Olympique Marseille - FC Liverpool.

Autoři:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...