Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Když nepálí Lafata, zaskočí Fatai. Šťastné góly se počítají, říká Nigerijec

Sport

  6:00
PRAHA - Dva zápasy během čtyř dnů v základní sestavě a tři góly. Sparťanský fotbalista Kehinde Fatai v týdnu v Evropské lize proti APOEL Nikósii (2:0) i v neděli v domácí soutěži proti Slovácku (4:0) zastoupil nejlepšího střelce týmu Davida Lafatu.

Kehinde Fatai ze Sparty se raduje z gólu. Celkově vstřelil Slovácku dva. foto: ČTK

„Hlavní je, že jsme podali dobrý výkon a že jsme vyhráli,“ říkal Fatai po duelu se Slováckem. Oba dva góly proti Slovácku dával do odkryté brány. Nejdřív doklepl do sítě odražený míč od tyče, druhý vstřelil po nezištné přihrávce Lafaty.

„Byl jsem přesně tam, kde jsem měl být. Před zápasem jsme si řekli, že musíme dobíhat na tyč,“ poznamenal.

„Samozřejmě, ten první byl se štěstím, ale počítá se. Každý gól platí stejně,“ říkal nigerijský útočník plynulou angličtinou. „Jsem za ty góly samozřejmě šťastný. Určitě mi pomůžou.“

Martin Frýdek ze Sparty.
Vlevo vpředu Bořek Dočkal ze Sparty a Tomáš Břečka ze Slovácka.

Má teď šťastné období. Podobné, které měl v úvodu sezony. Na přelomu července a srpna se dvakrát trefil v kvalifikaci o Ligu mistrů proti CSKA Moskva a v lize proti Ostravě.

Pak dva měsíce nic. I proto, že nenastupoval v základní sestavě. Naskakoval na pár minut, někdy na poločas. Jako náhradník před týdnem v derby trefil tyč. Když v následujících zápasech dostal šanci od začátku, dal tři góly.

Na začátku měl problémy s kondicí

Tenkrát v létě na hrotu nahradil zraněného Lafatu. Nyní nastupují oba, trenér Ščasný mu však našel místo na pravé straně zálohy.

Tam má pětadvacetiletý útočník i defenzivní úkoly, které si v obou posledních zápasech plnil vzorně. „Je to sice útočník, i když už v předchozím angažmá v Rumunsku na kraji zálohy hrával. Perfektně se dostává do šancí,“ poznamenal kouč Ščasný.

„Jestli jsem ho musel učit bránit? Ani moc ne. Kvůli zranění v přípravě měl v úvodu sezony problémy s kondicí, manko musel dohnat a teď už tam vydrží hrát, i když se hraje nahoru dolů. Když Slovácko hrálo v první půle hodně dopředu, tak Fatai dobře bránil,“ podotkl Ščasný.

Taktiku s ním dlouho probíral. “Kde se mám pohybovat a jak bránit,“ líčil Fatai. „Ale moc se toho pro mě nezměnilo. Jen musím hrát víc disciplinovaně a dělat přesně to, co mi trenér řekne.“

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...