130 let

František Straka věří, že Sparta může dotáhnout oba vedoucí kluby. | foto: FTV Prima

Rozhovor

Straka: Spartě chybí to srdíčko, se kterým jsem spojován. Stanciu je pro mě žoldák

Sport
  •   5:00
PRAHA - Pět prvoligových týmů, včetně aktuálně vedoucí Slavie a druhé Plzně, vedl ve své profesionální kariéře trenér František Straka. A také Spartu, které bude na jaře držet palce především.

Letošní zimní přestávka byla rekordně krátká, ale přesto: jak moc vám liga chyběla?
Těším se moc, samozřejmě, protože fotbal je fenomén, a už mi to scházelo. Samozřejmě můžeme koukat na Premier League, Bundesligu a některé zahraniční soutěže, takže to nebyla zase taková nuda, ale myslím si, že jsme všichni zvědaví na to, jakým způsobem zvládne Slavia jaro. A já pochopitelně nejvíce na Spartu. 

Změní ligu nový hrací systém?
To se teprve uvidí. Já se držím toho, že pokud si uhraješ první místo, seš první. Pokud seš pátej, budeš pátej. Ale tyhle nové baráže, play off... Má to svá pro a proti. Já jsem spíše zastáncem tradičního systému. 

Vy jste ale velký fanoušek německého fotbalu, kde se baráž hraje.
To je pravda, ale tam se hraje jen baráž, nerozděluje se soutěž od prvního do šestého místa, od sedmého do desátého a dále. Je to otázka názoru, ale podle mého to není správné. Klasický systém by měl být zachovaný, hlavně co se týče Ligy mistrů, Evropské ligy, národního poháru. Potom samozřejmě je to to play off na konci tabulky, to je dle mého ok. Bude určitě zajímavé a fajn, že 14. a 15. týmy 1. ligy budou hrát s druhým a třetím celkem druhé ligy.

Trenér František Straka.

Mají týmy z druhé ligy na to, aby v baráži porazily své konkurenty z elitní soutěže?
Určitě ano. Naše druhá liga má velice dobrou úroveň, a pokud se podíváme na přípravné zápasy, tak druholigisti dokázali potrápit týmy z nejvyšší soutěže. Například Táborsko minulý týden porazilo Příbram 4:1. Sice je to jen příprava, ale opět se tím ukázalo, že i tam se hraje dobrý fotbal. 

Ublíží podle vás brzký start ligy návštěvnosti?
Jestliže máte rádi fotbal, tak máte rádi fotbal, a je vám úplně jedno, jaké je venku počasí. Když se podíváme do Německa, tak tam byla přestávka krátká, v Anglii není skoro žádná. Podmínky u nás jsou podobné jako u Němců, je hodně sněhu, prší, je zima. Naši západní sousedé na to mají uzpůsobené stadiony, my se je teprve snažíme vylepšovat, dělat pro diváky maximum možného. U nás se musí pochopit, že se o fanoušky musí bojovat a musí se pro ně dělat maximum, tak, aby se cítili dobře. Nicméně jak říkám, tak pokud mám rád fotbal, fandím svému klubu, tak si na fotbal cestu musím udělat.

František Straka je velice emotivním trenérem.

Jak jste vnímal zimní přestupové okno? Například v Jablonci se hodně prodávalo…
Já vůbec nezávidím Petrovi Radovi. Tu nelehkou situaci musel přijmout, ačkoliv mu z kádru odešli kvalitní hráči. Budou se s tím muset popasovat, k tomu i Michal Trávník má určité problémy, ale to k životu fotbalového trenéra patří. Pak je tady otázka Slavie, která posilovala, a jak se tam spolu všichni hráči popasují. Jsem zvědavý na všechny nové hráče, zda se dokáží ve svých týmech prosadit a popasovat se s konkurencí.

Osobně hodně sleduji Spartu, kde byl přetlak cizinců, a jsem rád, že mladí hráči v ní začínají dostávat větší prostor. Například Sáček, Drchal a další. Je tam velký potenciál, a jde o to, aby se hráčům ukázal správný směr, a pak už je to jen na nich, zda dokáží svou šanci chytit za pačesy.

Ví se o vás, že jste sparťan. Co vlastně říkáte na odchod Nicolae Stanciua. Zklamal vás?
Já se držím svého názoru, že Stanciu je sice dobrý hráč, ale je to jenom žoldák. Někde jsem četl, že si prý strašně moc přál, aby přestup do Arábie nevyšel. Tak proč se tedy do toho transferu šlo, když hráč samotný nechtěl odejít? Viděl jsem ho zahrát výborně, ale také zápasy, ve kterých nebyl vidět. Takže podle mého má svou kvalitu, ale že bych z něj byl úplně nadšený, to ne. 

Může ještě někdo promluvit do boje o titul mimo duo Slavia–Plzeň? Například Baník?
Tak Baník má 34 bodů, Jablonec 33, Sparta 32. Bude hodně záležet na úvodu jara, potom se uvidí, co se bude dít za nimi. Hodně překvapuje Baník, kde odvádí skvělou práci Bob Páník. Zdobí je zarputilost, tvrdost, což by potřebovala i Sparta. To srdíčko, se kterým jsem já hodně spojován. Myslím si, že Sparta by ještě mohla dotáhnout oba vedoucí kluby, protože kádr i kvalitu na to má.

František Straka je oblíbeným bavičem mezi fotbalovými trenéry, takto například glosoval otázku, o jakých posilách bude Slavia přemýšlet:

Jak liga nakonec dopadne? Jestli se vám tedy chce tipovat.
Myslím si, že Slavie tu šanci, kterou má, už nepustí. Na podzim ukazovala velice dobrou hru, hodně vyrovnaný kádr s individualitami typu Mira Stocha, takže slávisté si určitě půjdou pro titul. Jako sparťan věřím tomu, že se kluci zvednou, a třeba ještě potrápí Plzeň v souboji o druhou příčku, protože Liga mistrů je Liga mistrů, ale hlavní je se dostat do pohárů. Dál už je to hodně otevřené.

Jinak nechci tipovat týmy, které by měly jít dolů, protože z etických důvodů mi přijde nefér někoho pasovat na sestup, protože to ukáže jen samotné jaro.

A kdo by podle vás naopak mohl jít z druhé ligy výš?
Jsem celkem zvědavý na to, jak to zvládnou Budějovice, protože to mají poměrně dobře rozehrané (35 bodů po 16 kolech a 1. místo). Viděl jsem některé jejich zápasy, a překvapilo mě, jak se prezentovali. Osobně jim budu přát návrat do ligy. Potom tam je třeba Hradec Králové, překvapují mě Pardubice. Opět bude záležet na startu do soutěže, který může o postupujících rychle rozhodnout.

Autor: Jan Krejcar