Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Střídající Australané rozesmutnili Japonsko

Sport

  17:24
PRAHA - Australští fotbalisté dnes v Kaiserslauternu předvedli první velký zvrat na mistrovství světa. Ve skupině F sice ještě sedm minut před koncem prohrávali s Japonskem 0:1, ale ve zbytku zápasu stihli dát tři góly.

Záložník Tim Cahill (ve žlutém) střílí první australský gól v zápase proti Japonsku. foto: AFP

Trenérovi Guusu Hiddinkovi dokonale vyšlo střídání, protože o branky se postarali náhradníci. Dva vstřelil Cahill a výhru zpečetil v nastaveném čase Aloisi. Australané svůj návrat na mistrovství světa po 32 letech zahájili s obrovskou chutí a zvláště Viduka, zkušený harcovník z anglické ligy, dělal japonské obraně hodně starostí.

Útočník z Middlesbrough se už v šesté minutě dvakrát pokusil prostřelit japonského gólmana, ale Kawaguči prokázal skvělý reflex. Ve 24. minutě Viduka vtipnou patičkou poslal do šance
Bresciana, ale ani on na brankáře nevyzrál.

O dvě minuty později však jako blesk z čistého nebe přišel úder na druhé straně. Nakamura centroval z velké dálky, jak je zvyklý z Celtiku Glasgow. Brankář Schwarzer na čáře zaspal, navíc se srazil s clonícím Janagisawou a lehounký oblouček nad ním proplachtil až do sítě.

Australané marně reklamovali faul na brankáře a po inkasovaném gólu byli dlouho jako opaření. Viduku Japonci úspěšně chytali do ofsajdové pasti, jeho partner z útoku, liverpoolský Kewell, na němž byla znát dlouhá přestávka zaviněná zraněním, nebyl na hřišti skoro vidět.

Až čtyři minuty před přestávkou vypálil Bresciano z přímého kopu, ale napnul jen boční síť.
Australané sice i po změně stran neúnavně útočili a stříleli, ale dlouho bez efektu. Navíc Schwarzer opravdu neměl svůj den a po jeho dalším nejistém zákroku mohl v 57. minutě ještě zvýšit Alex. Brazilec s japonským pasem však promeškal vhodný okamžik ke střele.

Japonci se od začátku dopředu nijak nehrnuli a s přibývajícími minutami už mysleli jen na bránění hubeného náskoku. Australský tlak narůstal, zvláště když trenér Hiddink vrhl na trávník čerstvé síly. V 69. minutě měl blízko k vyrovnání Viduka. Z přímého kopu mířil přesně k tyči, ale Kawaguči opět předvedl svůj kočičí skok a vytáhl míč na roh. Sedm minut před koncem si však i japonský gólman vybral slabší chvilku, nedosáhl na dlouhý aut, k
odraženému míči se dostal Cahill a chladnokrevně vyrovnal.

Fotbalista z anglického Evertonu přišel na trávník jako náhradník, když Hiddink začínal hrát vabank. A svůj velký den korunoval v poslední minutě řádné hrací doby nádhernou střelou z dálky, která se od tyče odrazila do sítě. To Japonce ještě víc rozhodilo, jejich obrana prakticky přestala existovat, Aloisi jí ve druhé minutě nastaveného času snadno proklouzl a
vstřelil třetí gól.

Nizozemec Hiddink, který se z minulých šampionátů vracel dvakrát se čtvrtým místem, se znovu ukázal jako skvělý stratég. V situaci, která se zdála být téměř beznadějná, poslal na hřiště tři vyloženě ofenzivní hráče a tato riskantní taktika slavila úspěch. Australané, kteří v premiéře na mistrovství světa v roce 1974 nedali ani gól, mají první tři body a už se těší na sobotní zápas s Brazílií. Naopak Japonci mají téměř jistotu, že se jim postup ze skupin nepodaří zopakovat.

Austrálie - Japonsko 3:1 (0:1)
Branky: 84. a 89. Cahill, 90+2. Aloisi - 26. Nakamura. Rozhodčí: El Fatáh (Egypt) - Dante (Mali), Ndoye (Sen.). ŽK: Grella, Cahill, Aloisi - Mijamoto, Takahara, Moniwa. Diváci: 41.513 (vyprodáno).
Austrálie: Schwarzer - Neill, Moore (61. Kennedy), Chipperfield - Emerton, Grella, Culina, Wilkshire (75. Aloisi), Bresciano (53. Cahill) - Kewell, Viduka. Trenér: Hiddink.
Japonsko: Kawaguči - Cuboi (56. Moniwa, 90. Oguro), Mijamoto, Nakazawa - Komano, H. Nakata, Fukuniši, Nakamura, Alex - Takahara, Janagisawa (79. Ono). Trenér: Zico.
Autoři: ,