Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

‚Psycho‘ se vrací. Bouřlivák Pearce bude hrát v 53 letech za nejhorší tým v Anglii

Sport

  9:30
PRAHA - Zahrál si semifinále fotbalového mistrovství světa, zvolili ho do nejlepší jedenáctky v historii Anglie. A teď, v 53 letech, se obránce Stuart Pearce rozhodl pro netradiční štaci: stal se posilou mužstva Longford AFC, jemuž se přezdívá „nejhorší tým v Anglii“.

Stuart Pearce se vrací k fotbalu. foto: Reuters

Aby ne! Klub sice hraje ve 12. soutěži z 23, ale v 19 utkáních nezískal ani bod a inkasoval 183 gólů, tedy v průměru skoro deset na zápas. Na vstřelený gól čekal 17 zápasů...

„Před rokem se na nás chodil dívat jeden chlapík a jeho pes. Teď se na Stuartovu premiéru chystají stovky lidí,“ říká trenér Nick Dawe.

„S ním budeme o moc silnější. Když jsem se dozvěděl, že nás posílí, málem jsem spadnul ze židle. Hráči mi od té doby nepřestávají psát zprávy. Všichni jsou nadšení.“

Pearce se živil i jako instalatér

Mužstvo začalo sezonu ve 13 lidech. Když se však provalila informace o Pearcově příchodu, jejich počet se zdvojnásobil. „Chybí nám levý obránce, Stuart tuhle díru vyplní,“ směje se Dawe.

Provinční klub se zoufalými výsledky získal díky muži, jenž kopal za Coventry, Nottingham, Newcastle, West Ham či Manchester City (tam později působil jako trenér stejně jako u výběru Anglie do 21 let), zpět aspoň kousky sebevědomí.

„Manželka chtěla, abych přivedl Davida Beckhama, ale to nevyšlo,“ žertuje klubový prezident Terry Godwin.

Pearce začínal rovněž v neprofesionální sféře, když hrál za Wealdstone a živil se jako instalatér. Odtud se odrazil do ligy a reprezentace.

„Lákalo mě zahrát si za nejhorší tým v Anglii. Těším se, že pomůžu mladým klukům, aby dosáhli svých snů, že přinesu do kabiny víc sebedůvěry a snad pomůžu i na hřišti.“

Podle zástupců klubu nebude mít Pearce žádné zvláštní zacházení. Také jeho se má týkat běžná zápasová taxa, která činí 5 liber do společné kasy.

Jeho kniha byla v Anglii bestsellerem

„To tedy nevím, kdo bude tak odvážný a o ty peníze si řekne. Já určitě ne,“ usmál se prezident Godwin, jenž klubu velí už 40 let.

Pearcovi se po celou jeho kariéru kvůli výbušné povaze, diskusím s rozhodčími a křiku na spoluhráče přezdívalo „Psycho“. Stejně se jmenovala i jeho autobiografie, která se v Anglii stala bestsellerem.

Teď už se jako živel nechová. Je klidný a odhodlaný pomoct vysmívaným outsiderům. „Neumím si představit lepší místo, kde bych mohl hrát,“ řekl.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!