Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Studená sprcha na začátek jara. Sparta i s Dočkalem v sestavě padla s Libercem, Kozel v Baníku naopak slavil

Zleva Tomáš Malinský z Liberce a Martin Frýdek ze Sparty. foto: ČTK

Uherské Hradiště - Fotbalisté Sparty v úvodním jarním kole překvapivě doma podlehli Liberci 0:2. O výhře Slovanu rozhodl stejně jako na podzim dvěma góly záložník Tomáš Malinský. Letenským nepomohl ani návrat kapitána Bořka Dočkala, který do soutěžního utkání nastoupil poprvé od 9. března. Naopak vítěznou premiéru zažil kouč Luboš Kozel, jehož Baník Ostrava porazil Slovácko. Karviná si pak poradila se Zlínem 2:0 a Teplice nestačily na Olomouc 1:3.
  16:41aktualizováno  20:08

„Jako bychom náskok neměli“. Slavia jde do ligy s přestavěným kádrem, Nezmar i Trpišovský setrvali

Jednatřicetiletý záložník Dočkal kvůli zranění achilovky podstoupil dvě operace. Po loňském únorovém návratu z Číny naskočil za Spartu opětovně až na konci ledna v přípravném duelu proti Ústí nad Labem. Na soustředění ve Španělsku si připsal další dva starty.

Zleva Guélor Kanga ze Sparty a Jakub Hromada z Liberce.
Zleva Ondřej Karafiát z Liberce a Guélor Kanga ze Sparty.

Liberec přes zimní pauzu opustili opory Potočný, Musa a Oscar, přesto Spartě byl vyrovnaným soupeřem. Obrana Slovanu domácí dlouho k ničemu nepustila.

21. kolo první fotbalové ligy:

Sparta Praha - Slovan Liberec 0:2 (0:0) Branky: 76. a 90.+4 Malinský, Rozhodčí: Pechanec - Caletka, Koval - Lerch (video). ŽK: Frýdek - Mara, Hromada, Kuchta, Malinský, Karafiát, Nguyen, Rondič. Diváci: 12.236.

1. FC Slovácko - Baník Ostrava 0:1 (0:0)
Branka: 52. Pokorný. Rozhodčí: Zelinka - Paták, Hájek - Machálek (video). ŽK: Reinberk, Petržela, Kliment - Pokorný, De Azevedo. Diváci: 7288.

FK Teplice - Sigma Olomouc 1:3 (0:3)
Branky: 79. Vondrášek - 5. a 45.+1 Juliš, 27. Houska. Rozhodčí: Proske - Kotík, Dresler. ŽK: Hyčka - Juliš, Sladký, Mandous. Diváci: 2247.

MFK Karviná - Fastav Zlín 2:0 (1:0)
Branky: 29. Smrž, 83. Taiwo. Rozhodčí: Franěk - Kříž, Flimmel. ŽK: Ndefe - Jiráček, Džafič. Diváci: 2648.

Až po téměř půlhodině hry Letenští poprvé zahrozili. Trávník však po Tettehově přihrávce z vápna přestřelil. Vzápětí Tetteh nahrál před branku, jenže Kanga míč nezpracoval. Poté se neprosadil ani Frýdek, jehož tečovanou ránu vyrazil gólman Nguyen. Na druhé straně vytěsnil Heča na roh Peškův pokus. Hložkovu šanci zase včasným vyběhnutím zmařil Nguyen.

Hosté o sobě dali vědět hned po změně stran. Heča nezkrotil centrovaný míč, který se odrazil k Peškovi. Jeho pohotovou střelu ale zblokoval Hancko. Zblízka se později neprosadil ani Baluta. Další velkou šanci Slovanu měl střídající Rondič, ale gólovou radost k nedělním 21. narozeninám mu však překazil Lischka, jenž zblokoval jeho střelu z otočky.

V 76. minutě přihrál Baluta do strany Malinskému, který prudkou ranou překonal Heču. Sparta se nezmohla na tlak a ve čtvrté minutě nastavení inkasovala od Malinského podruhé. Osmadvacetiletý záložník podruhé v kariéře zaznamenal v jednom utkání dvě branky a opět proti Pražanům. Na podzim se takto podepsal pod domácí výhru 3:1.

Závěrem se částí sparťanského stadionu nesl pokřik „Jílek ven“, kterým se fanoušci dožadovali propuštění trenéra Václava Jílka. Sparta nenavázala na předchozích osm domácích ligových výher nad Libercem a prohrála po devíti kolech.

Baník vyhrál na Slovácku a trenér Kozel zažil vítěznou premiéru

Fotbalisté Ostravy zvítězili ve 21. kole první fotbalové ligy na Slovácku 1:0 a trenérovi Luboši Kozlovi připravili vítěznou premiéru na lavičce Baníku v nejvyšší soutěži. O výhře hostujícího celku, který navázal na bodovou šňůru z podzimu a neprohrál pošesté v řadě, rozhodl v 52. minutě obránce Jakub Pokorný. Naopak Slovácko vyšlo doma naprázdno poprvé od druhého kola, kdy nestačilo na České Budějovice.

Do zápasu vstoupili aktivněji domácí, kteří si vytvořili územní převahu, ovšem nedokázali ji využít k vytvoření střeleckých příležitostí. Baník si totiž pohlídal kombinaci Slovácka, nepustil soupeře do blízkosti Laštůvkovy branky a dlouhé nákopy a nepřesné centry neměly efekt.

První šance tak přišla v 18. minutě, kdy se po pravé straně prodral do šestnáctky Petržela, zpětnou přihrávkou našel Dvořáka, ale nejlepší střelec Slovácka v zimní přípravě vystřelil slabě a navíc i nepřesně.

Baník se dopředu dostával jen sporadicky, ale i on měl příležitost k otevření skóre. Nejprve De Azevedo pálil nad a vzápětí střílel slabě po zemi Šašinka, jenž na podzim hájil barvy Slovácka. Podobně se po průniku z levé strany ve 38. minutě vedlo i Holzerovi.

Ráz utkání se změnil brzy po začátku druhé půle. Obrana Slovácka nejprve odvrátila centrovaný míč z pravé strany, ale další centr zleva z kopačky Hrubého už skončil gólem, neboť Pokorný pověsil míč do šibenice Trmalovy branky.

Baník tím získal více klidu, který naopak chyběl Slovácku zejména ve finální fázi. Zlepšit na hřiště ji přišly i dvě zimní posily. Střela Klimenta však neznamenala pro Laštůvku žádné velké nebezpečí a Zahustel krátce po svém příchodu ve slibné pozici pořádně netrefil míč.

Signálem k závěrečnému náporu domácích byla standardní situace v 79. minutě, ale ani z ní a ani po následném rohu si míč cestu do branky nenašel. Největší šance závěru duelu přišla na druhé straně, kdy Trmal na brankové čáře chytil nebezpečnou hlavičku Potočného.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...