Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

"Kanibal" Suárez se neodvolal. Trest za pokousání soupeře přijal

Sport

  16:20
LIVERPOOL - Liverpoolský útočník Luis Suárez přijal trest na deset zápasů, který mu vyměřila disciplinární komise anglické Fotbalové asociace za kousnutí Branislava Ivanoviče v zápase s Chelsea. Šestadvacetiletý Uruguayec se po dvou dnech vzdal práva na odvolání, přestože byl původně výší trestu šokován.

Fotbalista Liverpoolu Luis Suárez se chystá kousnout Branislava Ivanoviče z Chelsea foto: Reuters

"Trest vstupuje v platnost okamžitě a platí pro příštích deset zápasů prvního týmu Liverpoolu v domácích soutěžích," uvedla FA v prohlášení. Do konce sezony zbývá Liverpoolu odehrát čtyři ligové zápasy. Zbývajících šest utkání si Suárez odpyká v úvodu příštího ročníku.

Jeho chování v duelu s Chelsea odsoudil i britský premiér David Cameron. "Jestli si jako otec a člověk myslím, že máme přísně trestat, když se fotbalisté chovají takhle? Ano, myslím, že máme," řekl dnes premiér stanici BBC s tím, že podobné excesy dávají špatný příklad dětem.

Zuby Luise Suáreze

"Mám sedmiletého syna, který miluje fotbal a rád ho sleduje v televizi. Když se hráči takhle chovají, je to otřesný příklad pro mládež v celé zemi," prohlásil Cameron s tím, že souhlasí s postupem asociace.

Naopak liverpoolský kouč Brendan Rodgers zkritizoval FA kvůli výši trestu a míní, že asociace podlehla reakcím okolí včetně Cameronova komentáře z počátku týdne.

"Je to hráč, který se zachoval o víkendu hodně pod úroveň tohoto klubu, ale to neznamená, že patří na smetiště. A tak s ním hodně lidí jednalo. Bohužel udělal chybu a dostal trest, který ale podle mě rozhodně není odpovídající," zastal se Rodgers nejlepšího týmového střelce.

Ze Suárezova dlouhého trestu jsou mrzutí i v uruguayské reprezentaci, kterou čeká v červnu Pohár FIFA, před nímž bude útočníkovi chybět zápasová praxe. Kvůli jinému disciplinárnímu trestu navíc Suárez zmešká i kvalifikační utkání mistrovství světa s Venezuelou 11. června.

Suárez neměl na hřišti podobný zkrat poprvé. V roce 2010 nehrál sedm zápasů poté, co jako hráč Ajaxu kousl do ruky Otmana Bakkala z Eindhovenu a dostal přízvisko "Kanibal z Ajaxu". Teď je nazýván kanibalem i v Anglii, kde si předloni vysloužil osmizápasový distanc za rasistické urážení Patrice Evry z Manchesteru United.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!