Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Suchého Spartak je blízko Ligy mistrů. Napoprvé zdolal Fenerbahce

Sport

  20:13aktualizováno  23:40
MOSKVA - Český fotbalový reprezentant Marek Suchý se přiblížil účasti v základní skupině Ligy mistrů. Jeho Spartak Moskva zvítězil v úvodním utkání závěrečného 4. předkola nad Fenerbahce Istanbul 2:1 a před odvetou v Turecku má výhodnější pozici. Suchý podobně jako v prvních pěti zápasech ruské ligy nechyběl v základní sestavě a odehrál celých 90 minut.

ilustrační foto foto: Reuters

Dalším dvěma Čechům se naopak hlavní fáze prestižní soutěže po prvním zápase play off vzdálila. Lille v základní sestavě se stoperem Davidem Rozehnalem prohrálo 0:1 v Kodani, Basilej, jejíž barvy hájí Radoslav Kováč, doma nečekaně podlehla 1:2 Kluži, přemožiteli českého šampiona Liberce ze 3. předkola. Suchý podobně jako v prvních pěti zápasech ruské ligy nechyběl v základní sestavě Spartaku a odehrál celých 90 minut. Góly začali jeho spoluhráči střílet až po přestávce.

Po hodině hry otevřel po přihrávce za obranu skóre domácí Emenike, za hosty, kteří vloni vinou korupčního skandálu nemohli v prestižní soutěži startovat, vyrovnala o pět minut později letní posila Nizozemec Kuijt. Za další čtyři minuty ale rozhodl povedenou střelou Kombarov.

Přemožitel Liberce prohrával

Kluž se velmi nečekaně přiblížila k tomu, aby osmifinalistu z uplynulé sezony Basilej vůbec nepustila do základní skupiny. Domácí Švýcaři přitom po poločase vedli, jenže po změně stran otočil výsledek dvěma góly během pěti minut hostující Sougou, který se trefil už v předchozím předkole v Liberci.

Senegalský útočník měl dokonce dvakrát našlápnuto k hattricku. Poprvé mu pokazila radost tyč, v nastavení pak domácí brankář Sommer. Český fotbalista Kováč si za Basilej zahrál poslední čtyři minuty.

Rozehnal nastoupil za Lille od začátku, jeho tým ale na severu Evropy neprožil povedený večer. Hostující Payet totiž už po šestnácti minutách zahodil penaltu a Kodaňští ještě do poločasu vstřelili vítěznou branku.

Výrazný krok do základní skupiny udělaly Dynamo Kyjev a Celtic Glasgow. Ukrajinský celek zvítězil 3:1 na hřišti německého Mönchengladbachu, Celtic triumfoval 2:0 na půdě švédského Helsingborgu. Ani na lavičku skotského velkoklubu se podle očekávání nevešel český mladík Filip Twardzik.

Úvodní zápasy 4. předkola fotbalové Ligy mistrů

Nemistrovská část:

Spartak Moskva - Fenerbahce Istanbul 2:1 (0:0)
Branky: 59. Emenike, 69. Kombarov - 65. Kuijt. Rozhodčí: Atkinson (Angl.).

Mönchengladbach - Dynamo Kyjev 1:3 (1:2)
Branky: 13. Ring - 28. Michalik, 36. Jarmolenko, 81. vlastní De Jong. Rozhodčí: Proenca (Portug.).

FC Kodaň - Lille 1:0 (1:0)
Branka: 38. Santin. Rozhodčí: Strahonja (Chorv.).

Mistrovská část:

FC Basilej - CFR Kluž 1:2 (1:0)
Branky: 44. Streller - 66. a 71. Sougou. Rozhodčí: Eriksson (Švéd.).

Helsingborg - Celtic Glasgow 0:2 (0:1)
Branky: 2. Commons, 75. Samaras. Rozhodčí: Benquerenca (Portug.).

Autor: