Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Super Bowl: Patrioti mají Obrům co vracet

Sport

  15:17
INDIANAPOLIS - Amerika se chystá na nedělní sportovní vrchol sezony. V Indianapolisu se odehraje 46. Super Bowl, finále ligy NFL v americkém fotbalu. V repríze finále z roku 2008 se proti sobě postaví New York Giants a New England Patriots, kteří se pokusí soupeři oplatit tehdejší porážku 14:17.

Giants. foto: Reuters

Super Bowl je v USA absolutním sportovním vrcholem, který každoročně sleduje přes sto milionů fanoušků. Dalších 50 milionů se přidává ze zbytku světa. Tentokrát se navíc sejdou ve finále dva celky, které patří k nejoblíbenějším.

Patrioti se do Super Bowlu dostali posedmé, zatím mají vyrovnanou bilancí tří výher a tří proher. Naposledy podlehli právě Obrům z New Yorku. Ti jsou ve finále popáté a jen jednou našli přemožitele.

Fanoušci se mohou těšit především na souboj dvou elitních quarterbacků. Na straně New Englandu rozehrává akce dvojnásobný nejužitečnější hráč soutěže Tom Brady, který dovedl Patrioty už ke třem prstenům šampionů. Útok New Yorku zas stojí na Eliovi Manningovi, mladším bratrovi legendárního Peytona Manninga.

Pasivní finále?

Oba preferují pasovou hru, zatímco běhovou hru využívají minimálně. Proto bude důležité, jak se bude dařit jejich oblíbeným příjemcům přihrávek.

Brady nejčastěji hledá Wese Walkera, Manning zase Victora Cruze. Oba patřili v základní části k receiverům s nejvíce získanými yardy. V play off pak New York spoléhal také na Nickse Hakeema.

Patroti mají v tomto finále o motivaci navíc, protože budou chtít oplatit soupeři čtyři roky starou prohru. Tehdy Obři získali Super Bowl 35 vteřin před koncem zápasu, když Manning našel přihrávkou Plaxica Burresse a postaral se tak o jeden z nejpamátnějších momentů finálových zápasů. Tehdy to pro Patrioty byla jediná porážka v sezoně.

"My ale na minulost nemyslíme a soustředíme se na budoucnost. Někteří hráči si sice na tu prohru pamatují, ale týmy i systémy jsou jiné. Každá prohra bolí, proto nechceme další dovolit. Jsme připraveni a jdeme si pro výhru," prohlásil Brady.

46. Super Bowl.

Také v této sezoně předváděli Patrioti lepší výkony než Giants, když měli ve své konferenci nejlepší bilanci s 13 výhrami a třemi porážkami. Jednu z nich jim ale připravili právě Obři, když v listopadu vyhráli 24:20. Jinak ale Obři postoupili do play off až zásluhou výhry nad Dallasem v poslední utkání základní části. Následně však chytli formu a postupně v play off zdolali Atlantu (24:2), Green Bay (37:20) a v prodloužení San Francisco (20:17). New England cestou do finále porazil Denver (45:10) a Baltimore (23:20).

"Stejně jako v roce 2008 jsme outsidery a nemáme co ztratit. Tehdy nám nikdo nevěřil a stejně jsme vyhráli. To samé chceme zopakovat nyní. Dokázali jsme si, že na to máme," řekl trenér New Yorku Tom Coughlin.

Super Bowl je zároveň velká show. Poločasovou přestávku vyplní vystoupení zpěvačky Madonny, která premiérově představí novinku z chystaného alba "Give Me All Your Luvin'". Duel začne hymnou vítězka první řady americké Superstar Kelly Clarksonová. Půlminuta reklamy během Super Bowlu vyjde na 3,5 milionu dolarů (asi 66,7 milionu korun).

Utkání začne v pondělí v 0:30 SEČ, přímý přenos vysílá Sport 1.

Autoři: ,