Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Superliga změní africký fotbal. Elitní soutěž se má rozjet už za rok

Prezident CAF Patrice Motsepe po boku Gianniho Infantina. foto: AP

Před rokem a čtyřmi měsíci ztroskotala snaha dvanácti evropských fotbalových velkoklubů založit na starém kontinentu superligu. Elitní společnost nejúspěšnějších a nejbohatších, aby byly ještě úspěšnější a bohatší. Teď se podobná nadnárodní soutěž rýsuje v Africe.
  8:25

Podle představení projektu na kongresu v tanzanské Arushe bude mít 24 týmů ze 16 zemí a s rozpočtem 100 milionů dolarů se má rozjet už v příští sezoně.

„Navždy změní fotbal na kontinentu,“ deklaruje jihoafrický miliardář Patrice Motsepe, který je prezidentem africké konfederace (CAF). „Součástí celkové strategie je využití Africké superligy k výraznému a zásadnímu zlepšení kvality zdejšího fotbalu,“ uvedl Motsepe.

„Jako jeden z předních fotbalových klubů v regionu jsme z toho nesmírně nadšeni,“ kvituje plán Barbara Gonzalezová, šéfka tanzanského Simba FC.

CAF na rozdíl od evropské konfederace UEFA vznik superligy podporuje a posvěcení má také od světové FIFA. „Africká superliga je úplně jiný návrh než to, co bylo předloženo v Evropě, což byla jakási odštěpená věc mimo struktury,“ komentoval projekt prezident FIFA Gianni Infantino, který byl na konferenci rovněž přítomen. „Toto se děje v rámci CAF, FIFA a struktury celé fotbalové pyramidy.“

Půjde tak o třetí mezinárodní klubovou soutěž v Africe vedle Ligy mistrů a Konfederačního poháru, přičemž obě již zavedené soutěže budou se Superligou provázány systémem sestupu a postupu a obě mají těžit i z finančního zisku, který se od Superligy očekává. „Chci, aby mezi všemi ligami existovala konkurence a aby Liga mistrů dokonce získala více prize money a byla konkurenceschopná,“ přiblížil Motsepe. „Už teď pozorujeme velký zájem investorů o celý projekt.“

Ze získaných peněz mají mít v horizontu několika let užitek všechny zúčastněné strany: kluby, všech 54 členských asociací, hráči i africké hnutí prostřednictvím rozvoje fotbalové infrastruktury. „Mluvíme o částce 250 až 300 milionů dolarů ročně,“ vyčíslil Motsepe.

Vítěz úvodního ročníku Africké superligy by si měl vydělat 11,6 milionu dolarů (zhruba 272 milionů korun, téměř pětkrát víc než šampion Ligy mistrů CAF). To v Evropě se točí úplně jiné peníze. Pro srovnání: UEFA letos jen za účast ve skupině hlavní fáze své Champions League dává v přepočtu o 110 milionů korun víc, vítězný celek pak dostane na bonusech téměř dvě miliardy.

Už se však ozvali také kritici, podle nichž je projekt nedomyšlený a mohl by diskriminovat menší kluby. „Myslím, že někteří z nich mají pocit, že jsme s nimi nemluvili. Nemohli jsme mluvit se všemi, to nebylo možné. Ale ještě se se všemi spojíme,“ vzkázal Motsepe.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!