Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Supertalentovaného Lukaka ulovila Chelsea

Sport

  11:20
LONDÝN - Útočné řady Chelsea posílí belgický talent Romelu Lukaku. Osmnáctiletý fotbalista, který v pouhých 16 letech získal korunu pro krále střelců belgické ligy a góly střílí už i za reprezentaci, přichází do Londýna z Anderlechtu Brusel. Oba kluby se na přestupu již dohodly, Lukaku dnes podstoupí v Chelsea zdravotní testy a měl by podepsat smlouvu. Přestupovou částku kluby nezveřejnily, mluví se však o 560 milionech korun.

Romelo Lukaku. foto: Reprofoto

Lukaku si získal obdiv 15 vstřelenými góly v předminulé sezoně, která byla jeho první v nejvyšší soutěže, přitom mu bylo teprve 16 let. O rok později potvrdil pověst kanonýra dalšími šestnácti trefami.

Největší fotbalové přestupy léta:

Sergio Agüero: Atlético Madrid -> Manchester City

Aléxis Sanchez: Udinese -> Barcelona

Ashley Young: Aston Villa -> Manchester United

Miroslav Klose: Bayern Mnichov -> Lazio Řím

"Je to obrovský talent, má před sebou velkou budoucnost," řekl nový trenér Chelsea André Villas-Boas, který si přivedl do kádru už třetího teenagera. Před ním to byli španělský záložník Oriol Romeu z Barcelony a belgický gólman Thibaut Courtois z Genku.

Ani jeden z klubů výši přestupové částky za Lukaka neprozradil, podle britského tisku se jedná o 18 milionů liber (asi půl miliardy korun). V hvězdné sestavě bývalého anglického mistra se potká i s gólmanem Petrem Čechem.)

Osmnáctiletý Lukaku chce chce pravidelně nastupovat
Již před týdnem Lukaku avizoval, že by v případě přestupu, chtěl mít záruku setrvání v A-týmu. Nevylučoval však ani pokračování v Anderlechtu. "Chci jít do klubu, kde můžu fotbalově růst. Jsem trpělivý. Klidně můžu zůstat ještě rok v Anderlechtu. Daří se mi tady a o přestupu nepřemýšlím. A když nakonec přestoupím, nechci být hned poslán na hostování," říkal před týdnem belgické televizi urostlý útočník.

S největší pravděpodobností se tak Lukaku objeví v základní sestavě příští týden v prvním kole, kdy Chelsea zavítá do Stoke. Nastoupí asi na křídle, kde by měl podporovat jednoho z dvojice Drogba - Torres.

Křišťálová lupa 2011
Autoři: ,