Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Svaz řeší krizi Slavie. Hašek mluvil s majitelem

Sport

  12:57
PRAHA - Údajný majitel fotbalové Slavie Antonín Franc a generální ředitel klubu Miroslav Platil dnes dopoledne řešili s předsedou ČMFS Ivanem Haškem situaci v zadluženém klubu z Edenu, kterému hrozí, že nedostane profesionální licenci pro příští ligovou sezonu. Svazového šéfa během krátké schůzky seznámili s kroky, které hodlají udělat, aby zachránili klub a obdrželi licenci.

Ivan Hašek. foto: ČTK

Svazový výkonný výbor ve středu veřejně vyzval majitele Slavie, aby začal ve spolupráci s ČMFS řešit kritickou situaci ve slavném českém klubu. Ten dluží hráčům přibližně deset milionů korun a pokud je nesplatí do konce dubna, hrozí mu, že od licenční komise svazu nezíská licenci pro další ročník první ligy. Slavii navíc tíží dluh bývalému vlastníkovi britské společnosti ENIC ve výši asi 110 milionů korun.

Platil v pátečním rozhovoru označil za majoritního akcionáře a současného majitele Slavie člena představenstva France, i když se spekuluje o tom, že faktickým vlastníkem klubu je kontroverzní podnikatel Petr Sisák.

Na dnešní schůzku s Haškem dorazil Franc a označil se za nynějšího slávistického majitele. "Jsem rád, že majitel Slavie zareagoval na výzvu výkonného výboru a prakticky hned navázal jednání. Pochopitelně se jednou schůzkou nic úplně nevyřeší, ale mám dobrý pocit, že se věci hýbou správným směrem," uvedl na webových stránkách ČMFS Hašek. Bližší informace k obsahu schůzky nechtěli svaz ani Slavia sdělit.

Čtěte také

Od zájmu vstoupit do Slavie zatím upustila společnost Diamonds International Corporation (D.I.C.), zabývající se obchodem s diamanty. Firmě vadí nepřehledná vlastnická struktura v pražském klubu a také nechápe údajný nezájem ze strany Slavie.

"Neorientujeme se ani ve vlastnické struktuře, ani v chování Slavie. K jednání s námi se nikdo nepřihlásil. Nehodláme se doprošovat a bohužel musíme fanouškům oznámit, že do doby, než bude vyjasněno, kdo je vlastně oprávněn za Slavii kompetentně jednat a v čím zájmu jedná, nám nezbývá než rezignovat na veškeré snahy pomoci Slavii," uvedl majitel a prezident D.I.C. Luboš Říha.

Společnost prý informovala o důvodech svého rozhodnutí také Haška a budou-li naplněny všechny záruky, je údajně připravena ve spolupráci s ČMFS kritickou finanční situaci ve Slavii řešit. "Můžeme nabídnout několik variant pomoci. Od okamžité po dlouhodobou. Naše peníze jsou de facto k dispozici. Nicméně na základě nabytých zkušeností se obáváme, že budoucnost Slavie není otázkou peněz," dodal Říha.

Autor: