Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Švédové zdolali Norsko 5:1 a potřetí za sebou vyhráli

Sport

  22:53
STOCKHOLM - Hokejisté domácího Švédska zdolali na mistrovství světa Norsko 5:1 a posunuli se v základní skupině ve Stockholmu na druhé místo o dva body za vedoucí Švýcarsko. Po úvodní porážce právě s aktuálním lídrem výběr Tří korunek potřetí za sebou naplno bodoval.

Švédský hokejista Elias Fälth (vpravo) a brankář Norska Lars Haugen foto: Reuters

Švédsko - Norsko 5:1 (2:0, 0:1, 3:0)

Branky a nahrávky: 10. Landeskog (Axelsson, Fransson), 14. L. Eriksson (Persson, Axelsson), 45. Jämtin (Fransson), 45. Fälth (Axelsson, Persson), 57. Land eskog (S. Hjalmarsson, L. Eriksson) - 32. Holtet. Rozhodčí: Baluška (SR), Kirk (Kan.) - DeHaen (Fr.), Suominen (Fin.). Vyloučení: 8:8. Bez využití. Diváci: 12.293.
Švédsko: Markström - E. Gustafsson, Tallinder, Fälth, Fransson, S. Kronwall, Granberg - Pettersson, Lundqvist, Jämtin - Danielsson, Järnkrok, Thörnberg - J. Ericsson, Lindberg, Landeskog - Axelsson, Persson, L. Eriksson - S. Hjalmarsson. Trenér: Pär Marts.
Norsko: Haugen - Holös, Bonsaksen, Trygg, Tollefsen, Solberg, Ödegaard - Skröder, Hansen, Röymark - Holtet, Forsberg, Thoresen - K. A. Olimb, Bastiansen, M. Olimb - Martinsen, Roest, Dahlström - Spets, Ask. Trenér: Roy Johansen.

Čtvrtí Norové po úvodních dvou výhrách nad Slovinskem a Dánskem inkasovali po úterním debaklu s Kanadou 1:7 další vysokou porážku. Drží se stále o tři body před pátým Českem, které má zápas k dobru. V první šanci Švédska se ocitl ve druhé minutě Järnkrok, ale gólmana Haugena zblízka nepřekonal. Na druhé straně se dostal před odkrytou branku Hansen, ale v zakončení mu zabránil faulem Lundqvist. V oslabení se výběr Tří korunek ubránil.

Vedení se dočkal favorit v 10. minutě, kdy Norové sice odolali při Forsbergově vyloučení, ale tři vteřiny po konci jeho trestu se trefil po kombinaci Perssona a Axelssona Landeskog. Za necelých pět minut se prosadil důrazem v brankovišti Loui Eriksson. Náskok Švédska mohl zvýšit ve 25. minutě Axelsson, který byl v úniku faulován Bonsaksenem, ale trestné střílení neproměnil. Další možnost pak promarnil Loui Eriksson.

Po faulech Fältha a Tallindera se pak Švédové ubránili ve 113 vteřin trvajícím oslabení tří proti pěti. Markström se vyznamenal proti Thoresenovi. Po návratu z trestné lavice unikl Tallinder, ale na Haugena nevyzrál. Naopak ve 32. minutě snížil Holtet, blízko vyrovnání byl vzápětí Holös a pak Švédům zatrnulo po nečekaném odrazu puku od mantinelu.

V závěru druhé části sice v přesilovce neproměnil další šanci Loui Eriksson, ale ve 45. minutě už domácí tým dvěma góly pojistil výhru. Nejdříve Franssonovu střelu tečoval Jämtin a sudí Baluška s Kirkem si platnost gólu ověřili u videorozhodčího. Za 48 sekund se prosadil i obránce Fälth. Výsledek v závěru ještě dovršil při power play Norska Landeskog.

Vše o hokejovém MS 2013

"Bylo skvělé z mého pohledu zezadu vidět, jak všichni kluci bojovali. Bruslili jsme, sráželi se a dělali všechno, co jsme si řekli," řekl švédský brankář Jakob Markström. Švédy také během utkání potěšila zpráva, že tým posílí bratři Daniel a Henrik Sedinové a bek Alexander Edler z Vancouveru. "Bude to důležité pro náš tým, jestli přijedou. Mohou nám pomoct v ofenzivě a v přesilovkách," doplnil útočník Joel Lundqvist.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...