Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf
130 let

Lidovky.cz

Sport

Švédský fotbalový kanonýr Zlatan Ibrahimovic skončil v zámořské MLS. Kde bude pokračovat?

Zlatan Ibrahimovic se rozloučil s LA. foto: Reuters

Carson - Šestapadesát branek ve dvaapadesáti duelech, kung-fu kop i hláška o ferrari mezi fiaty. To vše předvedl za dvě ohromné sezony, během nichž opět ukazoval obě své tváře: fotbalového boha i občas těžko pochopitelného svéráze. Zlatan Ibrahimovic oficiálně ukončil své působení v zámořské Major League Soccer. Rozloučení? Opět speciální. Zlatanovské.
  7:03

Ve středu vyťukal na Twitter: „Přišel jsem, viděl jsem, zvítězil jsem. Díky LA Galaxy za to, že jsem zase získal chuť do života. A pro fanoušky Galaxy – chtěli jste Zlatana, dal jsem vám Zlatana. Nemáte zač. Příběh pokračuje... Můžete se vrátit ke sledování baseballu.“

Ostatně rozloučil se podobným stylem, jakým na konci března minulého roku oznamoval svůj příchod do Hollywoodu. Tehdy nechal v tamním listu LA Times otisknout celostránkovou inzerci s nápisem: „Drahé Los Angeles, nemáte zač“.

Švédský kanonýr dal MLS sbohem po sezoně snů. Nasázel třicet branek, čímž stanovil nový klubový rekord. A tato suma je dokonce o dvě branky lepší počin, než který předvedli všichni jeho spoluhráči dohromady.

Ambiciózní Ibrahimovic podle očekávání v USA nelenil. Však taky se díky smlouvě na 7,2 milionu dolarů stal vůbec nejlépe placeným fotbalistou v historii ligy.

Dělal show na hřišti i mimo něj. Zaujal svým kung-fu gólem v utkání s Torontem, jenž byl jeho pětistým v kariéře. I díky němu či dalšímu fenomenálnímu střelci Waynu Rooneymu vzrostl soccer, jak se v Americe evropské kopané říká, zase o kus víc na popularitě.

Na tiskovkách bavil. Když si s ním dovolili novináři srovnávat nejlepšího střelce MLS Carlose Velu, odvětil: „Jsem jako ferrari mezi fiaty,“ uvedl na adresu Mexičana, který na vrcholu kariéry střílí branky v zámoří, zatímco Švéd ve svých nejlepších letech exceloval v Evropě. „Velu velmi respektuji, protože je dobrý hráč. Ale udělali jste velkou chybu, když jste ho srovnávali se mnou,“ dodal.

I přes famózní výkony nedokázal hvězdný Ibrahimovic stagnující mužstvo s přezdívkou Los Galácticos příliš pozvednout. V první sezoně z toho nebylo ani play off, v té letošní vypadli ve čtvrtfinále s městským rivalem FC, jehož barvy obléká i zmíněný konkurent Vela, který nakonec nastřílel o čtyři branky víc. 

Zlatan Ibrahimovic se rozloučil s LA.
Zlatan Ibrahimovič slaví.

Po dvou sezonách se osmatřicetiletý Zlatan rozhodl dát městu andělů vale. Kde bude pokračovat? Nebo už skončí? K těmto otázkám Ibrahimovic před pár dny na Instagramu nadhodil provokativní video: „Ahoj, Španělsko! Hádejte, co se děje? Vracím se!“

Ale kam? Spekulací se rozhořela řada.

Do Barcelony? Nepřichází v úvahu. Tam by pro něj v konkurenci Messiho, Suáreze, Griezmanna, Dembelého, mladého Fatiho a v budoucnu možná opět i Neymara nebylo místo. A to on nemá rád.

A co Real? Vždyť Benzemovi chybí zdatný sekundant. Jovič zdaleka neplní očekávání a Zlatan už v minulosti dokázal, že na rivalitu zavilých soupeřů nevěří.

V úvahu přichází i Atlético, to však pro švédského megalomana nemá až takový zvuk.

Po světě nenaleznete moc klubů, které by nechtěly mít s prostořekým rodákem z Malmö, kde mu byla nedávno odhalena socha, co do činění. Ajax, Juventus, Inter, AC Milán, Barcelona, Paris St. Germain i Manchester United. Tam všude byl a střílel branky.

Nově se mezi zájemce řadí překvapivě i italská Boloňa, kde se Ibrahimovic zná s trenérem Sinišou Mihajlovičem, který momentálně bojuje s leukémií. „Uděláme maximum pro to, aby se tahle šílenost podařila,“ potvrdil sportovní ředitel Boloni Walter Sabatini.

Dojde šílenost naplnění? 

Autor: