130 let

Václav Svěrkoš (uprostřed) se spoluhráči pečlivě naslouchá trenéru Brücknerovi. | foto: ČTK

Svěrkoš věří, že i na Euru přivolá góly výměnou kopaček

Sport
  •   17:36
SEEFELD - Fotbalisté vyznávají různé rituály, aby si na svoji stranu přiklonili štěstěnu.

Někteří si zásadně nasadí nejprve chránič na pravou holeň, další vyjdou na hřiště teprve poté, co se u postranní čáry pokřižují. Ale útočník české reprezentace Václav Svěrkoš vymyslel novinku: když v prvním poločase nedá gól, o přestávce se musí přezout do jiných kopaček.

Útočník ostravského Baníku to zkusil v únoru při zápase se Zlínem a od té doby nasázel deset branek, což mu vyneslo titul krále českých střelců i účast na Euru. "S tím Zlínem mi to vyšlo a od té doby to dělám pořád. V tomhle jsem trochu pověrčivý," líčil Svěrkoš na dnešním setkání s novináři v Seefeldu, kde se česká reprezentace připravuje na šampionát.

"Kdybych na Euru hrál a třeba nedal v první půli gól, tak bych je vyměnil i tady. Třeba by to pomohlo," přemítal.. Během šampionátu chce mít k dispozici čtvery "adidasky". "Ještě mi mají přijít jedny nové, tak jsem na ně zvědavý," těšil se. Další fotbalisté by nad jeho zvykem možná nechápavě kroutili hlavou. "Další kluci v nároďáku mají také kopaček dost, ale asi je nemění během zápasu," připustil Svěrkoš. Při výměně obuvi však má i své zásady. Nikdy by prý třeba nevklouzl do úplně nových, nerozšlápnutých bot.

Autor: ČTK