Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Svět se těší na El Clásico. V sázce je španělský titul

Sport

  11:30
BARCELONA - Fotbalový svět netrpělivě vyhlíží dnešní duel Barcelony a Realu Madrid, při kterém bude v sázce španělský titul. Porážky obou gigantů v semifinále Ligy mistrů s Chelsea a Bayernem Mnichov na chvíli upadají v zapomnění a fanoušci téměř přestávají dýchat při pomyšlení na souboj ofenzivních es Lionela Messiho a Cristiana Ronalda.

Barcelona - Real (Messi a Ronaldo) foto: Reuters

Ti už letos v La Lize nasázeli po 41 brankách, právě jejich minisouboj může hodně o osudu velkého šlágru napovědět. Sobotní El Clásico bude klíčem k letošnímu mistrovskému primátu. Zatím k němu má blíž tým ze španělské metropole, který má před Barcou čtyři body k dobru. "Bude to extrémně důležité utkání pro oba týmy. Je to takové buď-anebo. Jako když si hodíte mincí," řekl jeden z barcelonských lídrů Xavi Hernández.

Barcelona - Real Madrid

- začíná dnes ve 20:00

Předpokládané sestavy
Barcelona: Valdés - Alves, Piqué, Mascherano, Puyol - Xavi, Busquets, Iniesta - Fábregas, Messi, Sánchez (Pedro).

Real: Casillas - Arbeloa, Pepe, Ramos, Marcelo - Khedira, Alonso - Özil, Kaká, Ronaldo - Benzema.

Pokud Real na Nou Campu zvítězí, bude mít čtyři kola před koncem soutěže už sedmibodový náskok. "Když se podíváme na fakta, čísla a data, náš tým převádí na hřišti velkou show. Myslím, že si zasloužíme být šampiony," řekl asistent kouče Realu Josého Mourinha Aitor Karanka. Real už v lize nastřílel 107 branek, a když se alespoň jednou prosadí i v sobotu, stanoví svůj nový absolutní rekord v počtu vstřelených gólů v La Lize během jedné sezony.

Barcelona, která pod trenérem Pepem Guardiolou Realu podlehla od roku 2008 jen jednou ve čtrnácti zápasech, se ale naopak v případě triumfu může "Bílému baletu" přiblížit na jediný bod. A oživí naděje na to, že počtvrté za sebou vyhraje domácí soutěž. "Když Barcelona vyhraje, v lize bude zase všechno otevřené. Remíza nebo výhra Realu znamená, že titul zůstane v jeho rukách," řekl Bernd Schuster, který v kariéře hrál za oba španělské velkokluby a na lavičce Realu navíc seděl jako kouč i před čtyřmi lety.

Narazí na sebe dva týmy se skvělou formou

Oba týmy jdou do vzájemného zápasu se skvělými šňůrami. Barcelona doma neprohrála už 54 zápasů za sebou, což je druhá nejlepší série v klubové historii. Katalánci byli lepší jen v letech 1973-76, když na Nou Campu nepoznali přemožitele v 73 duelech. Barca s blížícím se koncem sezony v lize nabrala velkou formu, naplno bodovala v jedenácti zápasech po sobě.

Fotbalisté Barcelony (zleva Lionel Messi, Xavi Hernández a Daniel Alves) potřebují Real Madrid porazit, aby si udrželi šanci na zisk titulu ve španělské lize

Real zase v domácí soutěži neprohrál 18 zápasů. Naposledy odcházel s prázdnou 10. prosince, když doma podlehl právě nenáviděné Barceloně. Pro Real je symbolem zkázy v posledních vzájemných zápasech trenér Barcelony Guardiola. Ten zatím v sedmi ligových zápasech ještě s Realem nikdy neprohrál a pouze jednou remizoval.

V loňské sezoně musel Real strávit i vyřazení z Ligy mistrů. A jeho kouč José Mourinho si po každém z odehraných zápasů stěžoval na to, jak rozhodčí Barceloně nadržují. V minulé sezoně Real narazil na Barcu pětkrát a ve čtyřech zápasech dohrával v oslabení. Letos v pěti utkáních dostali hráči Realu červenou kartu hned třikrát, a pokud chtějí pomýšlet na úspěch, zlepšená disciplína je základním předpokladem.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Barceloně v sobotu možná bude chybět útočník Alexis Sánchez, ale do hry se zřejmě vrátí uzdravený stoper Piqué. Hosté postrádají zraněné Lassanu Diarru a Ricarda Carvalha, po dvou zápasech na lavičce čeká na šanci brazilský záložník Kaká.

Autoři: ,