130 let
Jeden z oficiálních autobusů MS.

Jeden z oficiálních autobusů MS. | foto: Reuters

Doporučujeme

Světový šampionát v JAR je v ohrožení. Kvůli loupežím

Sport
  •   11:05
JOHANNESBURG/PRAHA - Plánovali, jak fanoušky uhranou svým fotbalovým nadšením, místo toho se z Jihoafrické republiky do světa šíří něco jiného: strach a obavy z­bezpečnosti.

Přepadení v JAR

- Krátce před zahájením mistrovství světa poznali míru kriminality v JAR na vlastní kůži další novináři. Jak ve čtvrtek napsala čínská média, byli v Johannesburgu okradeni čtyři jejich kolegové. K přepadení čtveřice novinářů došlo v autě cestou z natáčení rozhovoru.

Číňané přišli o finanční hotovost a kameru v ceně zhruba 1300 eur (34 tisíc korun).

- Do hotelu řeckých fotbalistů poblíž Durbanu pronikli zloději. Útočník Angelos Charisteas a záložník Sotirios Ninis řekli řeckým médiím, že jim bylo z pokoje ukradeno zhruba 1000 eur.

- Ve středu byl oloupen přímo v hotelovém pokoji s pistolí u hlavy portugalský fotograf, jenž přišel o vybavení v hodnotě více než 750.000 korun. (ČTK)

Fotbalové mistrovství světa vypukne až zítra, už teď ale rostou pochyby, zda země, kde průměrně dojde k padesáti vraždám denně, dokáže ohlídat zdraví a peněženky všech návštěvníků.

Obavy vzrostly poté, co byli včera(ve středu) při ozbrojeném přepadení okradeni novináři z­Portugalska a­Španělska. K přepadení došlo přímo v hotelu ve městě Magaliesburg, zatímco žurnalisté spali. "Bylo to děsivé," popisoval okradený Antonio Simoes okamžik, kdy se probudil s pistolí u­hlavy.

O nebezpečí, které na jihu Afriky číhá na turisty, se mluví už dlouho. "O hráče tolik strach nemám, spíš o fanoušky. Bojím se, že se šampionát ani nedohraje," řekl komentátor Jaromír Bosák v­ rozhovoru pro server iDnes.cz. Kvůli strachu odmítla přicestovat na turnaj i většina partnerek italských fotbalistů. Riskovat nehodlá ani Češka Alena Šeredová, partnerka italského brankáře Buffona. Organizátoři však opakují, že strach mít nemusí. Jedinou hrozbou jsou prý dopravní zácpy.

Autor: Pavel Kalouš