Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Švýcarsko nebo Kosovo? Fotbalisté vnáší na šampionát balkánskou politiku

Sport

  16:00
PRAHA - Rodí se, zdá se, velká fotbalová rivalita. Mezi Švýcarskem a Srbskem. Kvůli Kosovu, Albánii. „Srbové mě vůbec nezajímají, dělal jsem to pro moje nejbližší,“ vzkázal švýcarský záložník Granit Xhaka.

Švýcar Granit Xhaka kontroverzně slaví gól do sítě Srbů. foto: Twitter The Sun Football

Na sobě bílý dres se švýcarským znakem. Když Granit Xhaka, středopolař Arsenalu, a jeho parťák Xherdan Shaqiri vstřelili v pátek večer na fotbalovém šampionátu gól Srbsku (2:1), při následných oslavách přidali politická gesta.

Na hrudi překřížili palce a mávali jakoby křídly, čímž simulovali dvouhlavého černého orla, které je symbolem vlajky tzv. Velké Albánie. Konceptu albánských nacionalistů, který předpokládá sjednocení všech etnických Albánců do jediného státu (Albánie a Kosova také části Srbska, Černé Hory, Makedonie a Řecka, v nichž je přítomna silná albánská komunita).

„Politika do fotbalu nepatří, měli by být potrestáni,“ volají srbská média s odkazem na praxi mezinárodních fotbalových organizací FIFA a UEFA.

Xhaka je sice rodákem z Basileje, ale rodiče má Albánce, kteří do Švýcarska emigrovali. Shaqiri, střelec rozhodujícího gólu na 2:1 v poslední minutě, se narodil v Kosovu. Švýcarsko reprezentoval už v mládežnických kategoriích.

A všichni vědí, jak je pro Srby otázka dnešního samostatného Kosova, historicky srbské provincie, v níž žije albánská většina, citlivá. Proto gesta při oslavách gólu nemohou být vykládána jinak, než jako provokace.

„Upřímně řečeno, reakce soupeře mě vůbec nezajímaly, bylo to pro mé nejbližší, kteří mě vždycky podporovali. Pro ty, kteří zůstali v mé vlasti, kde jsou kořeny rodičů. Byly to prostě čisté emoce. Myslím na Kosovo,“ citoval Xhaku sbrský deník Kurir.

Švýcar Granit Xhaka slaví gól v utkání se Srbskem.
Momentka ze zápasu Srbsko - Švýcarsko.

„To není politika, ale fotbal,“ pronesl Shaqiri, útočník Stoke City, srbským novinářům. Ale proč tedy dělal politické gesto?

Oba odmítli reagovat na otázky v srbštině. Shaqiri požádal, aby mluvili anglicky. Když dotaz padl s upozorněním, že je pro srbská média, Shaqiri se otočil a odešel...

Mimochodem, Shaqiri provokoval Srby už tím, že na jedné kopačce měl vyšitou švýcarskou vlajku, na druhé kosovskou.

„Stěžovali jsme si a požádali, aby si obuv změnil. Že jde o jasnou politickou provokaci. Hráli jsme proti Švýcarsku, nikoli proti Kosovu. A oni odpověděli, že je jeho věc, jaké kopačky si vezme,“ poznamenal generální sekretář Srbské fotbalové unie Jovan Šurbatovič.

Místopředseda unie a bývalý útočník Savo Milošević oznámil, že Srbsko podalo stížnost k FIFA. Předmětem jsou politické provokace Xhaky s Shaqirim a  () . FIFA vzkázala, že se tím bude zabývat.

„Udělali jsme všechno oficiálně. Ale neočekávám žádná velkolepá rozhodnutí,“ mávl tak trochu rezignovaně Miloševič rukou. „Ale ještě máme další zápas s Brazílií a osmifinále se tak snadno nevzdáme.“

Srbská unie po úvodním zápase s Kostarikou dostala pokutu 10 tisíc dolarů za to, že se v hledišti mezi srbskými fanoušky objevila vlajka s politickým gestem.

„Klidný zápas bez jakýchkoli incidentů, platíme pokutu kvůli jedné malé vlajce, která se objevila 45 minut před zápasem. Čekáme, jak FIFA bude reagovat na kopačky Shaqiriho a jejich oslavy gólu. Jsem zvědavý, jestli FIFA měří všem stejně,“ rýpl si Šurbatovič.

I ve Švýcarku si všimli, že oba fotbalisté při gólech oslavovali Kosovo, které Srbové jako samostatný stát neuznali.

Deník Blick zároveň připomíná, že v listopadu 2014 v národním mužstvu Švýcarska bylo dohodnuto, že se v budoucnu vzdávají jakékoli oslavy „albánské orlice“.

„Slib platil téměř čtyři roky, až do páteční noci,“ poznamenal Blick.

„Nikdy byste neměli míchat politiku s fotbalem dohromady. Vždy byste měli ukázat respekt k soupeři. Sport by měl spojovat a ukázat pozitivní emoce,“ doplnil švýcarský trenér Vladimir Petkovic.

Autor: