130 let

Theo Gebre Selassie (uprostřed). | foto: ČTK/AP

Syn etiopského otce řekl české reprezentaci sbohem. Gebre Selassie končí kvůli zdraví a rodině

Sport
  •   12:30
PRAHA - Theodor Gebre Selassie už nebude hrát za český národní tým. Konec v reprezentaci, za kterou nastupoval od června 2011 a nasbíral v ní 54 startů, oznámil dvaatřicetiletý fotbalový obránce na sociálních sítích.

Fotbalový soud v Česku je pro srandu králíkům, silné kluby netrestá, jak má

„Po dlouhém přemýšlení jsem se rozhodl ze zdravotních a rodinných důvodů ukončit reprezentační kariéru,“ uvedl.

Krajní bek či záložník z Brém patřil v aktuálním výběru kouče Jaroslava Šilhavého k nejzkušenějším fotbalistům.

„Je to škoda. Věděl jsem, že o tom nějakou dobu přemýšlel. Několikrát jsem s ním mluvil, aby v reprezentaci ještě pokračoval,“ prohlásil trenér Šilhavý.

„Na druhou stranu chápu, že se po posledních zdravotních problémech rozhodl získat v sezoně víc času na odpočinek. Každopádně bych mu chtěl moc poděkovat za to, co pro českou reprezentaci udělal,“ dodal český kouč.

21.května 2019 v 10:06, příspěvek archivován: 21.května 2019 v 12:29

Gebre Selassie se tak už nezúčastní červnového reprezentačního srazu, během kterého se národní mužstvo ve dvou domácích utkáních evropské kvalifikace střetne s Bulharskem (Sparta Praha) a Černou Horou (Olomouc).

Za české áčko debutoval 4. června 2011 na japonském Kirin Cupu, v přípravě s Peru odehrál za kouče Michala Bílka poločas. 

„Toho dne se pro chlapce vyrůstajícího na Vysočině stalo něco tak neuvěřitelného, že o tom ani nikdy nesnil. Hrát za národní tým České republiky,“ vyznal se Gebre Selassie.

„To něco neuvěřitelného dnešním dnem končí,“ dodal v příspěvku na Instagramu.

Reprezentační kariéru uzavřel s bilancí 54 startů a tří vstřelených branek, které si připsal shodně v utkáních světové kvalifikace. Zúčastnil se dvou evropských šampionátů v roce 2012 a 2016, kopal též jednadvacítku. 

„Nikdy nezapomenu na pocit hrdosti při nástupu na hřiště a následném zpěvu národní hymny. Děkuji všem trenérům, pod kterými jsem reprezentoval, a všem spoluhráčům, s kterými jsem oblékal reprezentační dres.“

Theodor Gebre Selassie
San Marino - ČR, utkání skupiny C kvalifikace MS 2018 ve fotbale. Theodor Gebre...

„A stejnou měrou děkuji všem lidem, kteří mi fandili. Do budoucna hodně štěstí a úspěchů české reprezentaci. Bylo mi ctí,“ dodal hráč s etiopskými kořeny.

S fotbalem začínal Gebre Selassie ve Velkém Meziříčí, působil v Jihlavě, Slavii, Liberci a po zisku titulu se Slovanem v roce 2012 přestoupil do Brém, kde hraje doteď.

V letošním ročníku nastoupil za Werder do šestatřiceti zápasů, v nichž vstřelil tři branky a u dalších pěti asistoval.

Autor: vp