130 let

Střelec prvních dvou gólů Slovácka Libor Došek. | foto: ČTK

Kanonýr Došek i liberecká bída. Na co se bude po podzimu vzpomínat?

Sport
  •   11:01
PRAHA - Čekalo se, že fotbalové lize budou po podzimu vládnout Plzeň se Spartou. Dalo se předpokládat, že vysoko bude Jablonec a boj o záchranu se bude týkat nováčků. Ale kdo tipoval Ostravu na pátou příčku? Libor Doška na nejlepšího kanonýra? A například že trenéři Tobiáš či Kučera své týmy tak zvednou?

Podzim ve fotbalové lize v neděli skončil. Během víc než čtyř měsíců a 128 zápasů se udála spousta překvapení, senzací, nečekaných situací.

Na co se také bude vzpomínat?

Vrchol před důchodem. Během letní dovolené v rakouských alpách šlapal Miroslav Koubek na kole, když se mu ozvala Plzeň. „Je to důkaz, že jsem pořád ještě ve fotbalovém světě vnímán. I v mém věku. Dá se to nazvat vrcholem kariéry,“ říkal po podpisu smlouvy kouč, kterému v září bylo třiašedesát. Je nejstarším trenérem v lize.

Plzeň měla do loňského prosince víc než pět let jednoho trenéra. Když Pavel Vrba z vlastní vůle odešel k reprezentaci, za jeho nástupce si vybrala Dušana Uhrina mladšího. Vydržel jen osm měsíců, skončil po pohárovém vyřazení s Ploještí a vysoké ligové výhře v Budějovicích.

Trenér Miroslav Koubek.
Miroslav Koubek (vpravo) a majitel klubu Tomáš Paclík na tiskové konferenci 12....
Trenér FC Viktoria Plzeň Miroslav Koubek (vpravo) a majitel klubu Tomáš Paclík...
Nový trenér FC Viktoria Plzeň Miroslav Koubek.

Kouče z mladší trenérské generace nahradil představitel té starší. Koubek musel předtím předčasně skončit v Ostravě, v Mladé Boleslavi po neúspěšných výsledcích rezignoval sám a na jaře 2014 byl ze Slavie odvolán po vítězství.

V Plzni z třinácti zápasů vyhrál deset, což je vysoké číslo. Perfektně připravil mužstvo na souboj se Spartou, ale vzápětí triumf shodila porážka v Jihlavě. Přesto dokázal tým dovést k podzimnímu prvenství.

Vzestup s minimem gólů. V minulé sezoně ještě tři kola před koncem neměla jistou záchranu, po současném podzimu jí patří příčka, z které za určitých okolností půjde tým do předkola Evropské ligy.

Proti loňskému podzimu se Ostrava posunula o devět míst a získala o sedm bodů víc. Pomohlo jí k tomu i senzační vítězství na Spartě, kde od 5. minuty držela jednogólové vedení. Perfektní zápas sehráli autor gólu Greguš, všichni obránci a výborně chytal Pavlenka. Kuriózní je, že Ostrava dala nejméně gólů ze všech a na páté příčce má záporné skóre. Vylepší ho na jaře Milan Baroš, který se během podzimního návratu ligy potýkal se zdravotními potížemi?

Z pohárů k sestupu. Na konci letošního února se Liberec pral s Alkmaarem o osmifinále Evropské ligy, teď je v domácí soutěži předposlední. Sice vzal body Plzni, šest gólů nastřílel Ostravě, ale další plusy lze najít jen těžko.

ČTĚTE TAKÉ

Po třech kolech z kádru vyřadil bývalého reprezentanta Rajnocha. V závěru podzimu trenér Samuel Slovák vyměnil kapitána, vedení dalo mužstvu ultimátum. Nezabralo nic. Pokud se během jara Liberec nevydrápe z patnácté příčky, sestoupí.

Spasitelé. Pět let čekal zkušený kouč Pavel Tobiáš na chvíli, než zase povede tým v ligovém zápase. Šanci mu dala Příbram, kde dosud pracoval u mládeže. Před jeho povýšením získal tým dva body v sedmi zápasech a byl poslední. S ním v devíti duelech vybojoval sedmnáct bodů. Tobiáš je trenérem ze „staré školy“, ale s progresivními metodami. Jeho tým soupeře překvapuje nevídaným řešením při útočných standardkách.

Trenér Příbrami Pavel Tobiáš.

Podobnou cestou jako Příbram si prošla Jihlava. Po devíti kolech poslední, po nástupu Romana Kučery, který dosud pracoval u její mládeže, čtyřikrát vyhrála a dvakrát remizovala. Sérii bez porážky Jihlavě pokazila až v posledním podzimním dějství Sparta. Jihlava během svého vzmachu porazila i Plzeň, přitom s lídrem prohrála poločas. Na jaře už Kučera nejspíš hlavním koučem nebude, protože k tomu nemá nutnou trenérskou licenci.

Střelcům vládne nestárnoucí habán. Ani Lafata, ani kanonýr minulé sezony Hušbauer, ani nikdo z Plzně, která dala během podzimní části nejvíc gólů. Nejlepším střelcem ligy je Libor Došek s jedenácti brankami.

Přitom kvůli zdravotním potížím byl jen dvanáctkrát v základní sestavě Slovácka a jednou naskočil na pár minut jako náhradník. Dal víc gólů než jeho spoluhráči dohromady. Kde by bylo průměrné Slovácko bez šestatřicetiletého dvoumetrového útočníka?

Závan slavné historie. Příběh, o kterém jste během podzimu už slyšeli. Když slávisté v pátém kole porazili Plzeň, byli nejlepší z celé ligy a například jejich rival ze Sparty se krčil na páté příčce.

Fanoušci se viděli v pohárech, kde klub hrál naposled před pěti lety. Ti méně skromní se cítili budoucími mistry. Jenže po dalších pěti zápasech naštvané vedení dávalo hráčům ultimáta.

Pět porážek za sebou a vyřazení z domácího poháru příznivce zase ze snů probudilo. Přesto se Slavia proti loňskému podzimu zlepšila a o poháry může během jara zabojovat.

Autor: