130 let
Barcelona - Arsenal.

Barcelona - Arsenal. | foto: ČTK

Speciál

Taktika Barcelony ničí soupeře. Stačí, když si tisíckrát přihraje

Sport
  •   10:28
PRAHA - V životě fotbalisty neexistuje nic tak frustrujícího, jako když běhá za soupeřem, který mu za celé utkání skoro nepůjčí míč. Přesně tak deprimuje Barcelona každý tým, na nějž narazí.

Je to vlastně úplně jednoduché – hráč dostane balon a buď ho rovnou pošle dál, nebo nejprve udělá rychlý krok do volného prostoru. Úterní vítězství 3:1 nad Arsenalem a postup do čtvrtfinále Ligy mistrů si katalánské hvězdy zajistily neuvěřitelnými 872 přihrávkami, z nichž 738 našlo adresáta. 

Loni ve stejné soutěži překonaly rekord, když si během střetnutí s Rubinem Kazaň vyměnily úspěšně míč 971krát. Primát drží také na ligové úrovni. Loni v srpnu ve Španělsku porazily San Sebastian 5:0, přičemž si vyměnily 938 pasů.

Mistři přihrávek

Počet přihrávek hráčů Barcelony
z úterního zápasu s Arsenalem:

Přesné přihrávky / celkový počet
Valdés 11/12
Alves 84/104
Xavi 108/127
Villa 21/31
Iniesta 100/110
Messi 57/69
Mascherano 76/91
Busquets 71/75
Pedro 62/75
Adriano 61/71
Abidal 68/85
Keita 6/6
Maxwell 1/3
Affelay 12/13

Většina přihrávek na první pohled nic neřeší, přesto mají dvě velké výhody. "Když se soupeř nedostane k míči, je to pro něj po psychické stránce nesmírně složité. Barcelona se navíc posouvá dopředu a soupeřův obranný blok naopak pomalu zatlačuje," vysvětlil smysl barcelonské strategie trenér Jaroslav Hřebík.

O Barceloně se říká, že hraje natolik atraktivně, jako by pocházela z jiné galaxie. Daleko přesnější by však bylo označovat španělský velkoklub za zvěstovatele nových fotbalových časů. "Už před deseti lety jsem se na jednom sympoziu bavil s Carlosem Albertem Parreirou (slavný brazilský kouč – pozn. red.), že tak nějak bude vypadat v budoucnosti fotbal. Hráči agresivně napadají, nastupují v rozestavení pružném jako síť, migrují sestavou a nečekaně vystřelují do útoku. V tom je Barcelona absolutně nejlepší. Měl se jí přiblížit Arsenal, ale zatím tomu tak není. Jediným klubem, který má k Barceloně nejblíž, je v současnosti Dortmund," pochválil Hřebík lídra německé soutěže.

Nemusíte být fotbalovým fanouškem, abyste poznali, že sledování katalánských kouzelníků nabízí výjimečný zážitek. Svěřenci trenéra Guardioly tak v posledních letech učarovali celému světu. Přestože sbírají jednu trofej za druhou, ani jim se občas nevyhne porážka. "Rád říkám, že se Barcelona může porazit jedině sama," pravil Hřebík. Až tak v porovnání s ostatními kluby vyčnívá.

Učí se taktiku už odmalička Proč její recept nedokážou převzít ostatní slavné týmy? Je to prosté, nepracují s mladíky tak důkladně jako na Nou Campu. "Už od útlého věku jim vštěpují návyky, které je předurčují k tomu, aby zapadli do A-týmu," přiblížil Hřebík.

Statistika přihrávek

Barcelona–Arsenal 3:1
Barcelona:
738 přesných / 872 celkem. Arsenal: 199/303

Loňské čtvrtfinále:
Barcelona - Arsenal 4:1
Barcelona: 509/609
Arsenal: 239/347

Žádné nakupování předražených hráčů, v barcelonské akademii postupně vychovali Messiho, Iniestu, Xaviho, Valdése, Puyola, Adriana, Busquetse či Pedra.

Nejvýraznější osobností je bezesporu Messi, který v úterý dvěma góly zničil Arsenal. Jenže zatímco držitel Zlatého míče nedokáže sám přenést zkušenosti z Barcelony do reprezentace Argentiny, jeho španělským spoluhráčům se to daří. Takový Xavi poslal během loňského mistrovství světa v Jihoafrické republice rekordních 699 přesných přihrávek. Proto není divu, že i Španělsko v této statistice vládlo a s 3753 přihrávkami překonalo rekord Brazílie z roku 1994.

Autor: Michal Hořejší