Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Fotbalové šlágry v neděli a na placeném kanálu. Liga se stěhuje na O2 Sport

Sport

  13:19
PRAHA - Nejatraktivnější zápas každého kola fotbalové ligy od příštího ročníku bude vysílat placený kanál. Práva na nejvyšší soutěž získala telekomunikační společnost O2 na tři roky a má možnost první volby. Na chystaný kanál O2 Sport umístí nejzajímavější duel v neděli od 19.00. V zimním období to bude od 15.00.

NA DORAZ. Hlavičkový souboj v podání sparťana Lukáše Váchy a Daniela Koláře z Plzně. foto:  Michal Růžička, MAFRA

V praxi to bude znamenat, že například derby přaských „S“ či souboj Sparty s Plzní uvidíte jen přímo na stadionu nebo že si pořídíte placenou televizi.

Dosud domácí nejvyšší soutěž fotbalistů vysílala Česká televize a placený kanál Slovak Sport. Na programu ČT Sport běžel nejatraktivnější duel v sobotu večer, další utkání v neděli odpoledne. V pátek večer vysílal jedno utkání Slovak Sport, který měl právo třetí volby.

Od příští sezony je oficiálně potvrzený O2 Sport, který bude součastí všech balíčků platformy O2 TV. Nejlevnější stojí 299 korun.

Šéfkomentátorem pro fotbal bude Tomáš Radotínský, který doposud pracoval na konkurenční kanále Nova Sport.

V rámci přenosů bude na každém stadionu k dispozici několik kamer, které budou vysílat signál přímo do televize.

„Režisérem se stává sám divák. Ten si bude moct sám zvolit, z jaké kamery si sportovní okamžiky vychutná,“ řekl ředitel programu Marek Kindernay.

Jedna kamera bude umístěna přímo na tribuně, další dvě budou přinášet záběry z pohledu brankářů. Na všech streamech přitom poběží stejný komentář. Fanouškům bude k dispozici i běžný přenos, který bude stříhat mezi jednotlivými kamerami.

O2 už dřív oznámila, že získala práva i na Liga mistrů. Na nejprestižnější klubovou soutěž planety připravuje také novinku: diváci si budou moci vybrat, který zápas z osmi v každém hracím dnu základní fáze budou chtít sledovat. Dva budou s českým komentářem, zbývajících šest s anglickým.

Kanál O2 Sport začne vysílat od 15. srpna, takže ligové hity z několika úvodních kol by měly běžet na O2 TV v rámci promo kampaně. Šlágr, který O2 pro svůj přenos zvolí, bude zpoplatněn i pro diváky na internetu.

Majitelem vysílacích práv na domácí fotbalovou ligu je až do roku 2018 společnost Pragosport, která za ně zaplatila přibližně 400 milionů korun.

Dvě utkání z každého dějství musí zůstat na volně šiřitelném kanálu, takže by fotbal na ČT Sport mohl zůstat. Další držitel práv bude mít tedy právo druhé a třetí volby.

Součástí O2 TV jsou i sportovní programy, které vysílají anglickou Premier League, španělskou La Ligu, francouzskou Ligue 1, německou bundesligu i italskou Sérii A. 

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!