Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sport

‚Ten večer nám hodně ztížili.‘ Skotský kouč ocenil narychlo složený Holoubkův tým a českou ligu

Stanislav Tecl proti Skotsku. foto: MAFRA

OLOMOUC - Trenér skotské fotbalové reprezentace Steve Clarke vysekl velkou poklonu českému týmu za to, jaký výkon dokázal v pondělním utkání Ligy národů v improvizovaném složení podat. Ostrovní favorit měl v Olomouci mnohem méně šancí a střel a jen s velkým štěstím zvítězil 2:1. Clarke ocenil kvalitu české ligy.
  8:11

Reprezentace v Olomouci proti Skotům nasadila narychlo sestavené mužstvo kvůli tomu, že původní výběr musel po pátečním vítězství 3:1 na Slovensku do izolace. Důvodem byly dva případy nákazy koronavirem u členů realizačního týmu. Mužstvo v pondělí místo trenéra Jaroslava Šilhavého vedl kouč reprezentační osmnáctky David Holoubek.

„Věděli jsme, že se ten zápas musí odehrát. Ocitli jsme se v bezprecedentní situaci. Máme jistou dávku sympatií i empatie vůči českému týmu, protože tahle věc se v této době může stát kterémukoliv mužstvu. Podle mě to od Čechů bylo velmi obdivuhodné, že se jim povedlo v tak krátké době sestavit celý nový tým,“ řekl při online tiskové konferenci Clarke.

Statečný výkon improvizované reprezentace na body nestačil, se Skotskem těsně prohrála 1:2

„Musím složit velkou poklonu českému týmu i českému trenérovi. Byla to fantastická práce složit tak dobrý tým během tak krátké doby. Vstoupili do utkání velmi energicky, což mohl být předzápasový plán. Ten večer nám hodně ztížili,“ dodal sedmapadesátiletý bývalý hráč Chelsea.

Tomáš Holeš v souboji s Andy Robertsonem.
Aleš Mandous v brance české reprezentace.

Nebyl překvapen, že sehranější Skotové zápasu navzdory předzápasovým prognózám vůbec nedominovali. Jejich kádr přitom tvoří převážně hráči z první a druhé anglické ligy.

„V české lize je spousta kvalitních hráčů. Víme, že česká liga má velmi vysokou úroveň, proto jsme respektovali sílu jednotlivých hráčů. Hráči, kteří dostali šanci, se snažili podat nejlepší výkon v životě a uhrát pohádkový výsledek pro svou zemi. Věděli jsme, že to bude těžký večer,“ řekl Clarke.

Těšilo ho, že jeho svěřenci dokázali otočit stav. „Byli jsme pod velkým tlakem, protože samozřejmě všichni očekávali, že vyhrajeme. Museli jsme se přes víkend hodně soustředit. Nečekali jsme, že budeme prohrávat 0:1. Museli jsme se rychle vzchopit, ale zareagovali jsme dobře,“ uvedl Clarke.

„Mohli jsme dát ještě třetí gól, měli jsme tam několik brejků. Ale musíme přiznat, že v posledních 15 minutách jsme se dostali pod velký tlak a museli jsme se bránit. Ukázali jsme charakter a vážíme si toho, že se nám povedlo vyhrát,“ prohlásil Clarke.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!