Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

'Tento výběr by neměl hrát pod hlavičkou Česka,' míní Vízek

Sport

  15:21
PRAHA - Bez střelby se vyhrát nedá. Tato informace zřejmě unikla fotbalové reprezentaci v utkání proti Peru na Kirin Cupu, který se štěstím pro český tým skončil bez branek. Jediný pokus Necida zamířil do brankového prostoru. "Tento ligový výběr na mezinárodní úroveň nemá," kroutil hlavou fotbalový internacionál Ladislav Vízek v rozhovoru pro Lidovky.cz. "Respektujme přeměnu týmu. Do budoucna se musíme koukat pozitivně," naopak tvrdí Pavel Kuka, bývalý reprezentant.

Česko - Lotyšsko (Necid) foto: ČTK

O fotbalové reprezentaci Peru toho český fanoušek moc nevěděl. A zřejmě ani trenér českého týmu Bílek moc informací k dispozici neměl.

Jihoameričané v první půli totiž dominovali. Rychlou kombinační hrou se prosazovali přes "ospalou" českou obranu. "Peruánci měli vyhrát. Byli lepší ve všech směrech. Nemělo cenu na to koukat. Analyzoval jsem to s Petrem Radou (bývalým koučem reprezentace pozn. red.), a ten od toho po hodině odešel," popisoval Vízek.

"Už jsem psal Šmícovi (Šmicrovi, manažerovi reprezentace) gratulaci k bodu. Ale dodal jsem, že jsem zbytečně přišel o dvě hodiny spánku," odlehčil situaci Vízek.

Vzápětí ale bývalý fotbalista Dukly Praha zvážnil. "Tento tým by neměl hrát po světě pod hlavičkou ČR."

Turnaj pro mladé
"Není to nejzdařilejší období reprezentace. Hra není taková, jakou bysme čekali od národního mužstva," přitakal Kuka.

Na hřišti se v českém dresu v průběhu utkání s Peru představilo pět debutantů: Gebre Selassie, Vacek, Pilař, Trapp a Janda. "Turnaj je výbornou zkušeností pro nováčky a mladé kluky. Okusit reprezentační atmosféru má přínos pro každého mladého hráče," hledal pozitiva na působení v Japonsku bez stálic reprezentace Kuka.  

"Na druhou stranu pasivní hra a ještě k tomu na jednoho útočníka, mladíkům neprospěje," dodal Kuka.

Michal Bílek už v říjnu povede reprezentaci dva roky. Od té doby měl dost času, aby týmu vtiskl tvář, herní styl, což se tak úplně nedaří. "Na Bílka je obrovský tlak, ale tým by určitý systém měl mít zažitý," potvrdil Vízek.

Na druhou stranu má Bílek těžký úkol. Proces přeměny, omlazení týmu stále probíhá.  "Musíme překlenout generační výměnu a počkat, než dorostou talentovaní hráči jako Necid a spol.," uzavřel Kuka.

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...