130 let

Stanislav Dostál likviduje střelu Slovácka. | foto: ČTK

Těsná vítězství. Slovácko zabralo a přehrálo Zlín, Olomouc vyloupila Liberec

Sport
  •   19:29
Slovácko/Liberec - Úvodní sobotní duely čtvrtého kola Fortuna ligy skončily těsnou výhrou Slovácka a Olomouce. Svěřenci Michala Svědíka si poradili na domácím hřišti se Zlínem 1:0, Olomoučtí pak vyloupili Podještědí stejným poměrem.

Fotbalisté Olomouce překvapivě zvítězili ve čtvrtém kole první ligy v Liberce 1:0. V 39. minutě rozhodl Jakub Plšek, který se prosadil při svém 100. startu v nejvyšší soutěži. Sigma vyhrála v lize v Liberci poprvé po sedmi zápasech a připsala si druhé vítězství v sezoně. Slovan naopak potřetí za sebou prohrál a má jen tři body. Doma Severočeši z posledních čtyř utkání uhráli jediný bod.

Oba týmy měly po prvních třech kolech jen tři body a zápas tak začal v opatrném duchu. Mírně aktivnější byla v úvodu překvapivě Olomouc. Jako první zahrozil hostující Yunis, který ale v akrobatické pozici trefil jen střed branky, kde stál gólman Nguyen.

Slovan postupem první půle přidal a ve 34. minutě měl první velkou šanci. Po brejku se dostal do úniku Potočný, ale tísněn obráncem zamířil kousek vedle.

Ve chvíli, kdy domácí získávali převahu, udeřila Sigma. Pilař poslal z pravé strany centr na hranici malého vápna a nabíhající Plšek umístil míč do sítě.

Po přestávce se Liberec tlačil za vyrovnáním, do šancí se ovšem domácím složitě. V 55. minutě hlavičkoval Karafiát vedle. Naopak Hanáci mohli několikrát pojistit své vedení. Hlavičkující Yunis v 58. minutě minul, chvíli nato domácí brankář Nguyen vyrazil střelu bývalého libereckého hráče Kerbra a poté svůj celek podržel i proti Faltově střele.

Slovan si vynutil závěrečný nápor a nakonec neměl daleko k vyrovnání. Střídající Pešek v 86. minutě po centru trefil břevno a pak marně reklamoval, že balon po odrazu přešel brankovou čáru. Hanáci v nastavení už první venkovní body v sezoně udrželi a jejich trenér Radoslav Látal mohl slavit vítězství v souboji se svým bývalým spolupracovníkem v Trnavě a nyní libereckým koučem Pavlem Hoftychem.

Slovácko zabralo

Fotbalisté Slovácka ve čtvrtém kole první ligy doma porazili Zlín 1:0 a zabrali po dvou porážkách za sebou a především minulém debaklu 0:6 v Jablonci. Naopak „Ševci“ pod novým trenérem Josefem Csaplárem potřetí v sezoně prohráli výsledkem 0:1 a mají tři body. Krajské derby rozhodl ve 44. minutě Tomáš Zajíc.

První velkou šanci si ve čtvrté vypracovali hosté, když Hlinkovu ránu brankář Trmal s problémy vytáhnul nad břevno. Pak přvzali iniciativu hráči Slovácka. Nejprve Zajíc hlavou minul, pak Navrátil z dálky protáhnul Dostála a zlínský gólman ještě lepší zákrok předvedl proti Reinberkově ráně.

Stanislav Dostál likviduje střelu Slovácka.
Souboj o míč v podání Ondřeje Šašinky ze Slovácka a Josefa Hnaníčka ze Zlína.

Minutu před pauzou už se domácí dočkali. Petržela před pokutovým územím našel Reinberka, jehož nepovedena střela se dostala před Zajíce a útočník Slovácka míč zblízka napálil pod břevno. Tým z Uherského Hradiště v nejvyšší soutěži skóroval poprvé po 283 minutách.

Po přestávce Slovácko začalo podobným stylem jako v první půli. Dostál další Navrátilovu střelu vytěsnil na roh, domácí pak zahodili slibný brejk a Šašinka nastřelil jen vyběhnutého Dostála. Hostujícího brankáře v 52. minutě sice obstřelil Petržela, ale druhý gól neplatil pro ofsajd letní posily z Plzně.

Domácí ovládali hru a nepouštěli Zlín ani na svou polovinu a Navrátilova střela se odrazila od tyče. Branková konstrukce se však ozvala i na druhé straně, když Poznar obloučkem trefil břevno špatně postaveného Trmala. Jeho protějšek Dostál poté ve velké šanci vychytal Zajíce, který nezužitkoval dobrou přihrávku od Kalabišky.

Domácí se v závěru zatáhli, přenechali aktivitu a územní převahu Zlínu a v nastavení málem o nejtěsnější vedení přišli, jenže Poznar zblízka odmítl vyrovnání a netrefil branku. „Ševci“ tak venku prohráli osmý ligový zápas po sobě a na hřišti Slovácka nebodovali poprvé po pěti 

4. kolo první fotbalové ligy:

Slovan Liberec - Sigma Olomouc 0:1 (0:1) Branka: 39. Plšek. Rozhodčí: Houdek - Hrabovský, Vlček. ŽK: Breite, Mara, Kuchta, Potočný, Hoftych (trenér), Medynský (asistent trenéra) - Kerbr, Sladký, Reichl. Diváci: 3942. Sestavy: Liberec: Nguyen - Mikula, Kačaraba, Karafiát, Hybš - Malinský (70. Pešek), Breite, Oscar, Mara (59. Alibekov), Potočný - Musa (52. Kuchta). Trenér: Hoftych. Olomouc: Reichl - Sladký, Beneš, Jemelka, Kerbr (81. Texl) - Pilař (87. Radek Látal), Plšek, Greššák (18. Zmrzlý), Houska, Falta - Yunis. Trenér: Radoslav Látal.

1. FC Slovácko - Fastav Zlín 1:0 (1:0) Branka: 44. Zajíc. Rozhodčí: Dubravský - Vlasjuk, Kříž. ŽK: Navrátil, Reinberk, Šimko - Hlinka, Azackij, Fantiš, Janetzký, Jiráček. Diváci: 5742. Sestavy: Slovácko: Trmal - Reinberk (67. Šimko), Hofmann, Kadlec, Divíšek - Havlík, Daníček - Petržela (73. Kalabiška), Šašinka, Navrátil - Zajíc (90. Krejčí). Trenér: Svědík. Zlín: Dostál - Hlinka, Buchta, Azackij - Matejov (51. Cedidla), Hnaníček (46. Janetzký), Bartošák (74. Nečas) - Mašek, Jiráček - Fantiš, Poznar. Trenér: Csaplár.

Autor: ČTK