Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Těžká rána pro Italy

Sport

  13:34
CURYCH - Italové se musejí smířit s nejhorší prohrou za posledních 25 let.

Alena Šeredová foto: ČTK

 Aby italská fotbalová reprezentace, která je proslulá vynikající obrannou hrou, prohrála 0:3, to se nestalo ani jednou za posledních 25 let. Až v pondělí na evropském šampionátu ve svém úvodním vystoupení prohráli Italové tak vysoko s Nizozemci. Stejným výsledkem naposledy podlehli Švédsku v roce 1983 v kvalifikaci
na mistrovství Evropy ve Francii. 

 "Byla to od nás asi ta nejošklivější hra za posledních dvanáct let, co jsem u týmu," řekl po utkání zklamaný brankář a zastupující kapitán Gianluigi Buffon. "Musím se za celý tým omluvit fanouškům, kteří asi stejně jako my podobný výsledek nečekali," dodal životní partner české modelky Aleny Šeredové.

"Dopouštěli jsme se chyb ve středu obrany, ale nejsou to jen stopeři, kdo selhali. Všichni jsme selhali, včetně mě," uvedl sebekriticky trenér Roberto Donadoni. Kouč minulý týden prodloužil s italským svazem smlouvu na další dva roky. O práci však může přijít, pokud nepostoupí s Itálií alespoň do semifinále. A jeho tým teď čelí hrozbě, že podruhé za sebou na ME nepostoupí ani ze skupiny.

 I přes prohru v takzvané "skupině smrti" jim ale reálnou naději na postup nechala překvapivá remíza vicemistrů světa Francouzů s Rumunskem. "Vzhledem k naší prohře musím připustit, že mě ta jejich bezbranková remíza potěšila," přiznal Donadoni. "Musíme být optimisty. To je základ naší profese," dodal.

Rychlost útočníků tak dělala problém spíše Italům. Donadoni vsadil na zkušenost a do základní sestavy zařadil devět hráčů, jejichž věk přesáhl hranici 30 let. To byl jeden z důvodů, proč obrana měla velké problémy se zachytáváním rychlých protiútoků Nizozemců. Kvůli tomu také dvakrát inkasovali. "Když si zanalyzujeme zápas, tak zjistíme, že jsme asi pětkrát založili jejich rychlý protiútok naší
špatnou rozehrávkou," zlobil se Donadoni. "Ale nebylo to jen o rychlých protiútocích. Celé to začalo špatně a ještě hůře skončilo," dodal.

Autor: