Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Čecha vítají v Arsenalu spoluhráči i kouč. Obdivuji ho už dlouho, řekl Wenger

Petr Čech

  9:00
LONDÝN/PRAHA - Když Arsenal v pondělí odpoledne oficiálně oznámil příchod Petr Čecha, ofenzivní záložník Theo Walcott nové posile hned připomněl: "Svůj první gól za Arsenal jsem dal Petrovi..." napsal na svůj twitterový účet a přidal fotografii, jak Čecha překonává. Český gólman s úsměvem reagoval: "Štěstí, že už se to nestane."

Petr Čech definitivně po 11 letech opustil anglického šampiona Chelsea a 26. června v Londýně podepsal smlouvu s Arsenalem. foto: ČTK

Walcott, který Čechovi dával góly i v dalších letech, stejně jako další fotbalisté Arsenalu novou posilu vítali s nadšením. Dokonce i Čechův konkurent Wojciech Szczesny, jenž zřejmě bude dvojkou.

„Jsem rád, že se můžu učit od jednoho z nejlepších brankářů na světě,“ prohlásil pětadvacetiletý polský gólman.

Potvrzeno. Čech po 11 letech opouští Chelsea, jde za Rosickým do Arsenalu

„Wov. To je posila. Jeden z nejlepších brankářů Premier League je v Arsenalu. Petře vítej,“ vzkázal velšský záložník Aaron Ramsey.

Nejspíš to Petr Čech nevěděl, ale během jedenáctileté éry v Chelsea měl v Arsenalu také velkého a významného fanouška. Trenéra Arsene Wengera, který v klubu působí už od roku 1996.

„Petr Čech je fotbalista, kterého jsem obdivoval už dlouho. A jsem velmi potěšen, že se rozhodl jít k nám,“ řekl Wenger pro klubový web.

Čech opustil Chelsea, kde poslednou sezonu byl náhradníkem. Sám dal najevo, že další podobný rok už zažít nechce. Zájemců o jeho služby se našlo dost. 

Dlouhodobě se o něj zajímaly především bohatý Paris St. Germain, dále pak Manchester United, Besiktas Istanbul či AS Řím. Nakonec přestoupil k rivalovi. Zůstal v Premier League i v Londýně.

„Mnoho sezon dokazuje, že je jedním z nejlepších brankářů na světě a věřím, že pro naše mužstvo bude velkou posilou,“ přeje si Wenger.

Spekulace o přestupu do Arsenalu se objevily už loni na podzim. Lednový přestupní termín však pro obchod vhodný nebyl.

Petr Čech definitivně po 11 letech opustil anglického šampiona Chelsea a 26....
Petr Čech definitivně po 11 letech opustil anglického šampiona Chelsea a 26....

Chelsea o odchodu Čecha odmítla jednat, především trenér José Mourinho byl proti tomu, aby český gólman odešel. A už vůbec se mu nelíbilo, že by to mělo být k rivalovi a navíc do Arsenalu, s jejímž trenérem Wengerem nemá zrovna vřelé vztahy.

Přestupse uskutečnil až nyní. Svolení dal totiž Roman Abramovič, majitel Chelsea, kterému Čech osobně poděkoval.

„Když trenér Wenger se mnou mluvil ambicích Arsenalu a viděl mě jakou součást týmu, bylo moje rozhodnutí jasné,“ pronesl Čech pro web Arsenalu.

„Jsem opravdu nadšený a nemůžu se dočkat, až začne příprava. Mám stejnou motivaci jako na začátku kariéru, miluju výzvy.“

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!