130 let
Jan Menšík.

Jan Menšík. | foto: František Vlček, Lidové noviny

Tlumočník Jan Menšík: Disciplínu jsem u Španělů nečekal

Sport
  •   15:00
PRAHA - Z průvodcovské agentury doplul k tlumočení španělským hvězdám. Podmínky byly pro Jana Menšíka relativně snadné: mládí a alespoň jakési povědomí o hře zvané fotbal. Do Granady se dnes sice nepodívá, nicméně o charakteru a zvyklostech španělských hvězd ví mnohé. Jací jsou tedy vlastně španělští fotbalisté, jaké mají zvyky, naturel či třeba charakter?

"Premiéru jsem si užil před pár lety, kdy do Teplic zavítal Espaňol Barcelona," vzpomíná. "Tehdy mě překvapila hlavně jejich absolutní disciplína. Tak precizní jsem ji tedy doopravdy nečekal."

Třeba večeře byla ohlášená na 21 hodinu. Kdo si přinesl kolu či džus, musel lahve ihned vyhodit. Pila se jen obyčejná voda. Pár hráčů dorazilo ve 21.03 a trenér jen suše pronesl: Pokuty po 150 eurech... "Španělé pokaždé prosazují týmového ducha, stále se pohybují po městě po skupinkách. Individualismus se u nich netrpí," pokračuje Menšík.

GRAFIKA (po kliknutí se zvětší)
Španělsko - Česko - grafika.

V roce 2006 zavítal Espaňol pro změnu na Spartu a s ním i pár desítek fanoušků. Fandů důchodců. "Mančaft je vzal tehdy dokonce do letadla. Na Letné jsem pak speciálně pro ně musel španělsky do mikrofonu oznámit, aby po skončení zápasu setrvali ve svých sektorech. Což ve všech souvislostech vyznívalo spíše komicky."

Menšík si zároveň všiml, že Španělé se o fandy starají téměř jako matka o své děti. "Tam neexistuje, aby je odrali jako nedávno Sparta fanoušky na vstupenkách v utkání proti Liverpoolu. A že by lístky prodali se ziskem příznivcům soupeře? Na rozdíl od našich zvyklostí neexistuje! Navíc, ve Španělsku se na fotbale prakticky nepotkáte s násilnostmi. To Češi si, jak známo, dokonce občas domlouvají střety se soupeřovými příznivci, aby se pobili..."

Menšík se také skamarádil, snad jako jeden z mála Čechů, s oběma barcelonskými prezidenty – šéfy FC i Espaňolu. Před pěti roky totiž tlumočil i na basketbalové Final Four v Praze, kde nechyběla ani slovutná "Barca". Poznal také na vlastní kůži, že fotbal je ve Španělsku sportem číslo 1 a že poté, co se na Pyrenejský poloostrov přestěhovaly tituly mistrů Evropy i světa, si Španělé dvojnásob uvědomují svoji výjimečnost.

Xavi a Torres.

Nedvěda tam znají všichni

Z Čechů vnímají především Nedvěda. "Toho znají všichni. Možná taky trochu Bejbla, Plašila a Ujfalušiho. A to bude asi všechno. Moc jich totiž ve Španělsku nehrálo. Mimochodem, všimněte si, že Španělé moc po světě nekopou. Mají totiž neskonalý problém naučit se cizí řeč, takže radši zůstávají doma. I proto jsem seděl na lavičce Espaňolu i při utkání, kdyby bylo zapotřebí cosi řešit," přiznává Menšík. Skutečnost, že se utkání hraje v Granadě, chápe.

"Nepřišlo by tolik lidí, aby zaplnili velký stadion. Španělé dobře vědí, že jsme ve fotbale momentálně o třídu níž. V Granadě je malý stadion, ale město je sympatické. Proslavila ho Alhambra a Lví palác a zajímavý je i fakt, že v roce 1492, kdy Kolumbus objevil Ameriku, zároveň španělská královna vyhnala poslední Araby, kteří dříve zemi okupovali," vypráví Menšík.

Českou reprezentaci čeká nejspíš příjemná teplota nad 20 stupňů. "Ale co si budeme povídat, nejspíš dostaneme dva tři góly. A když nás potká velké štěstí, ukopeme remízu. Nezapomeňme, hrajeme proti nejlepšímu týmu na světě," krčí Menšík rameny.

Autor: Václav Cibula