Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Tomáš Rosický: Nejvíc mě zaujaly strašné píšťaly

Sport

  6:00
PRAHA - Příští týden Tomáš Rosický (29) rozjíždí v Arsenalu přípravu na další sezonu, zatímco pro některé jeho spoluhráče z klubu ani ještě neskončilo mistrovství světa. Fotbalového dění v Jižní Africe si kapitán české reprezentace během nezvykle dlouhé dovolené pozorně všímal.

Tomáš Rosický v reprezentaci hrál na čtyřech Eurech (2000, 2004, 2012 a 2016) a na MS 2006, od roku 2008 byl českým kapitánem. foto: Reuters

Co vás zatím na šampionátu nejvíc zaujalo?
Zápasů jsem viděl docela dost, i  když ne úplně všechny. Zaujaly mě ty strašný píšťaly. Jak se jim říká? Vuvuzely... Jako divákovi mi jejich zvuk vadí, nedokážu si představit, jaké to musí být v takovém hluku hrát. Po fotbalové stránce nejvíc hodnotím výsledky jihoamerických týmů, které jsou hodně úspěšné. A pak jsem zaznamenal problémy velmocí. Francii ani Itálii jsem tak špatně ještě nikdy neviděl hrát.

Hodně hvězd, které znáte z anglické ligy, se v Jižní Africe vůbec neukázalo. Nepřijde vám, že je po náročném programu vlastně vyloučené, aby něco předvedly?
V Anglii se hraje pořád i přes zimu, ostatní ligy mají výhodu, že přes Vánoce tam hráči trochu vypnou. Vemte si třeba Wayna Rooneyho. Pořád si o něm myslím, že je to skvělý hráč. I na něm bylo strašně vidět, že vypadal daleko těžší při pohybu. Na začátku ligy už bude v pohodě. Po mistrovství kluci dostanou všichni čas vypnout a únava nebude hrát žádnou roli.

Koho nejvíc před čtvrtfinále favorizujete? Stále podle vás platí, že nejdál z vašich spoluhráčů dojde Španěl Fabregas?
Před turnajem jsem mluvil o Argentině, Španělsku a Holandsku a zatím to vychází, i když jsem se s nikým nevsadil.

Tomáš Rosický a Darren Fletcher.

Se Španěly si zahrajete i v kvalifikaci Eura 2012. Dá se inspirovat tím, jak jednoho z favoritů porazilo v základní skupině Švýcarsko?
Španělé jsou dál velkým favoritem, o tom se nemusíme samozřejmě bavit. Švýcaři proti nim předvedli zákop na vlastní polovině. Je to jedna z možností, ale musíte vidět, jakou u toho měli kliku. Nedostali se prakticky za půlku a pak jednou utekli a dali góla. Na druhou stranu otevřený fotbal se Španěly je zase sebevražda. Ještěže nejsem trenér... I takový tým jako Španělsko se dá porazit. Hlavně nesmíme být ustrašení.

Přinese šampionát nějaký nový trend v taktice?
Je vidět, že všechny zápasy jsou postavené hodně na obraně. Proto se jihoamerické týmy dostaly tak daleko. Technickou kvalitu mají danou od přírody, a teď navíc hodně vyspěly po taktické stránce. Fotbal se strašně změnil. Těžko se to popisuje, stává se z něj taková mašinérie, kreativní stránka jde stranou, všichni se hlavně snaží nedostat gól.

I když se stírají rozdíly mezi mužstvy, jaké má na turnaji nejvyšší individuální kvalitu?
Bez debat Španělé. Jsou bezkonkurenční v tom jak jsou neuvěřitelně rychlí a umí dlouho držet balon. Mám s tím osobní zkušenost, když jsme hráli v Lize mistrů na Barceloně. Když tam mezi nima tři minuty lítáte, tak je to paráda... (ironicky)

Hodně se mluví i o chybách rozhodčích. Jak se stavíte k možnosti zavedení videa při sporných situacích?
V základních skupinách to zvládali dobře. Když vidíte rychlost, v jaké se dnes fotbal hraje, z lajnového sudího se stává chudák. Má strašně nevděčnou roli. Pak jsou tady momenty jako v případě neuznaného gólu Angličanů proti Německu. Tomu se dá předejít. V dnešní době se už nesmí něco podobného stát, není problém se zeptat videa. Nejsem ale pro, aby se použilo pokaždé, když někdo zvedne ruku, to by se vůbec nehrálo, u brankové čáry bych to hlídal.

Autor: