Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Překvapivý krok. Sparta má smůlu, Rosický bude pokračovat v Arsenalu

Petr Čech

  12:39aktualizováno  12:55
LONDÝN - Kapitán české fotbalové reprezentace Tomáš Rosický, vyhlédnutá posila pražské Sparty, nakonec letos v létě zadarmo k mání nebude. Překvapivě totiž zůstává v Arsenalu: kouč Arséne Wenger potvrdil, že klub uplatnil opci ve smlouvě a čtyřiatřicetiletý záložník protáhne své působení o další rok.

Tomáš Rosický se raduje z gólu. foto: Reuters

Informaci přinesla v pátek před polednem britská média i oficiální stránka Arsenalu. Wenger setrvání Rosického potvrdil na tiskové konferenci před víkendovým zápasem s West Bromwichem.

Na přímou otázku, jestli Rosický v klubu zůstane, francouzský trenér odpověděl stručně: „Ano.“ A poté dodal: „Přestupové dění se Rosického nijak netýká. Zůstane s námi i v příští sezoně.“

Přiveďte zpět Rosického, přispějeme! vzkázali fanoušci Sparty klubovým šéfům

Wenger tedy překvapil, příliš se totiž nečekalo, že si bude chtít českého záložníka nechat. 

V průběhu sezony mu moc příležitostí nedal, Rosický dohromady za Arsenal odehrál zatím 15 ligových zápasů, ve kterých dvakrát skóroval. Často naskakoval jen jako náhradník, jedině na začátku roku měl období, kdy několikrát v řadě nastoupil v základní sestavě.

Kontrakt mu měl vypršet na konci června, byla v něm však zanesena opce na další sezonu. 

Tu teď Arsenal uplatnil a Rosický tak bude zřejmě v Londýně hrát i v příští sezoně - navzdory zájmu Sparty, která nedávno potvrdila, že by o návrat svého slavného odchovance stála.

Navíc by Rosický v týmu mohl přivítat spoluhráče z reprezentace, brankáře Petra Čecha, o kterého má Arsenal zájem. 

Tomáš Rosický slaví gól v dresu Arsenalu.
Tomáš Rosický se vrátil ve velkém stylu.

Také na jeho případný příchod se novináři Wengera ptali a zajímalo je i to, jestli v něm nějakou roli nesehraje právě přítomnost krajana.

„K takovým věcem hráče nevyužíváme,“ odvětlil Wenger. „Samozřejmě si mohou občas zavolat, ale hlavně je důležité, aby k nám hráč chtěl jít sám od sebe.“

Jestli se silná reprezentační dvojka skutečně v létě sejde v jednom klubu, se tedy teprve ukáže. Minimálně o Rosickém je však rozhodnuto: pokud neodejde v průběhu příští sezony, dokončí v jejím závěru desetiletku v dresu Arsenalu.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...