Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Tottenham chodí do boje bez nábojů ve zbrani. Nemá Mourinho nejlepší trenérská léta už za sebou?

Sport

  7:19
Londýn - Konec v Lize mistrů. Konec v FA Cupu. Až osmé místo v anglické Premier League. Fotbalisté Tottenhamu Spurs prožívají hodně nepovedenou sezonu, a především v posledních týdnech musí vstřebávat jedno zklamání za druhým. Na výhru čekají už od šestnáctého února a v kuloárech se začínají objevovat názory, zda je svéráz José Mourinho pro londýnský celek tím správným koučem.

Trenér José Mourinho se rozčiluje nad verdiktem sudího. foto: Reuters

Fotbalové EURO letos nebude, dle francouzských médiích ho UEFA přesune na příští rok

Portugalský stratég to nemá snadné, v sestavě už nějakou dobu postrádá dvě hlavní ofenzivní esa. Harry Kane musel podstoupit operaci stehenního svalu a Son Hun-mina nepustí do hry zlomená ruka.

„Je to jako jít do boje s pistolí bez nábojů,“ okomentoval absenci těchto dvou hráčů Mourinho před třemi týdny po porážce 0:1 s Lipskem. A rozhodně nebyl daleko od pravdy. Pokud počítáme jen Premier League a Ligu mistrů, prosadili se Kohouti v této sezoně pětašedesátkrát. Anglicko-korejské duo se postaralo hned o jednatřicet branek, což pouze potvrzuje jeho nepostradatelnost.

Tvrdý direkt od Býků

Pozitivum představuje Kanova rychlá rekonvalescence. Šestadvacetiletý kanonýr už s týmem trénuje a závěr sezony by měl oproti prvotním prognózám stihnout. V úterní odvetě osmifinále Ligy mistrů kromě něj a již zmíněného Sona scházeli Mourinhovi ještě zkušený záložník Moussa Sissoko, obránci Davinson Sánchez s Benem Daviesem a Juanem Foythem a také Steven Bergwijn. Jeden z největších talentů nizozemského fotbalu a lednová posila z PSV Eindhoven si už v této sezoně kvůli zranění kotníku s největší pravděpodobností nezahraje.

„Máme to teď velmi obtížné a navíc víme, že naše problémy jen tak nezmizí. Je jich hodně a nemusím je ani zmiňovat, protože každý ví, kolik hráčů nám chybí. Každý tým na světě by se s tím potýkal podobným způsobem jako my,“ prohlásil portugalský lodivod.

Jose Mourinho dostává žlutou kartu od sudího Deana.
José Mourinho udělaje pokyny hráčům Tottenhamu.

Na druhou stranu, jeho svěřencům, na kterých očividně leží ona pověstná deka, proti mladému a energickému výběru Lipska scházelo odhodlání. „Býci“ hráli daleko aktivněji, agresivněji a kupředu je hnala touha dosáhnout historicky první účasti mezi osmičkou nejlepších evropských týmů.

V prvním poločase se dvakrát prosadil Marcel Sabitzer, na konečných 3:0 v závěru upravil skóre střídající Emil Forsberg.

Zatímco Mourinho se snažil prohru a vyřazení z Ligy mistrů omlouvat, Dele Alli se k situaci postavil čelem a nešetřil sebe ani spoluhráče: „Nebyli jsme dostatečně mentálně silní. Scházela nám sebedůvěra i bojovnost. Absence klíčových hráčů na tom nic nemění, zranění k fotbalu patří. Nezbývá, než se za předvedený výkon omluvit našim fanouškům.“

Mourinho za zenitem…?

Když byl Mourinho na konci listopadu jmenován nástupce novým manažerem Spurs, fanoušci ze severu Londýna radostí rozhodně nejásali (a nejen pro to, že předtím vedl konkureční Chelsea). Trofejemi ověnčený Portugalec si na rozdíl od svého předchůdce nepotrpí na atraktivitu hry, vyznává spíše defenzivní a pragmatický styl.

Alespoň tak tomu bylo v minulosti. Momentálně dvojnásobný vítěz Ligy mistrů působí trochu ztraceným dojmem. Na hře Tottenhamu není vidět jeho rukopis, Mourinho jde proti své trenérské filozofii, která mu v minulosti přinesla řadu úspěchů.

„Kohouti“ mnohdy působí v obraně hodně chaoticky, pod vedením bývalého kouče Interu Milán či Realu Madrid inkasovali hned osmatřicetkrát v šestadvaceti zápasech.

„Když naposledy ovládl Premier League s Chelsea (sezona 2014/15, pozn. red.), vyhrávali zápasy výsledkem 1:0 nebo 2:0. Spurs pod ním hrají až příliš otevřený fotbal. Kdybych je v posledních deseti týdnech sledoval a poté se mě někdo zeptal, kdo Tottenham trénuje, v žádném případě bych neodpověděl, že Mourinho. Tohle prostě není on,“ prohlásil bývalý obránce Arsenalu a současný expert stanice Sky Sports Paul Merson.

Rodák ze Setúbalu prožívá nejhorší období své trenérské kariéry, šestizápasovou sérii bez vítězství ještě nikdy nezažil. Sezona ale pro něj a jeho Tottenham ještě není ztracena.

V neděli přijede do Londýna aktuálně pátý a vítězstvím v městském derby povzbuzený Manchester United, který drží poslední příčku zajišťující účast v příštím ročníku Ligy mistrů. Pokud Alli a spol. „Rudé ďábly“ porazí, rozdíl mezi oběma celky se ztenčí na jediný bod, v opačném případě by se ztráta ale ztráta Tottenhamu vyšplhala na hrozivých sedm bodů.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...