Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Trable jihoamerických favoritů. Musí vyhrát

Sport

  18:39
PRAHA - Takovou situaci Jižní Amerika ještě nikdy nezažila. Třem největším favoritům tamního mistrovství totiž hrozí vyřazení už v základní skupině. Zatímco na ně fanoušci pískají, fotbalisté Argentiny, Brazílie i Uruguaye s nadějí vzhlíží k příštím zápasům. Cokoli jiného než vítězství pro ně totiž může znamenat konec turnaje.

Lionel Messi. foto: ČTK

Kdykoli se národní týmy Brazílie nebo Argentiny objeví na mezinárodní scéně, jsou hlavními adepty na celkové vítězství. Na posledních dvou jihoamerických šampionátech proti sobě stály ve finále a nikdy se nestalo, že by ani jeden z nich neprošel sítem skupiny.

Uruguay si vybojovala už čtrnáct titulů, což z ní spolu spolu s Argentinou dělá historicky nejúspěšnější tým na turnaji. "Ale tentokrát si musíme přiznat, že šanci mají všichni účastníci," konstatuje smutně uruguayský trenér Oscar Tabarez.

Při pohledu na skupiny A, B i C nelze než souhlasit. Všichni tři favorité se krčí na třetích místech. Na kontě mají dvě remízy, které několikrát zachraňovali na poslední chvíli. A nikdo z nich nemá ani jistotu, že se zařadí mezi dva nejlepší týmy, které postoupí ze třetích příček. "Tenhle a každý příští zápas pro nás teď bude mít nádech finále," přiznává kouč pořadatelské Argentiny Sergio Batista před dnešní klíčovou zkouškou s Kostarikou.

Jeho svěřenci mají zdaleka nejtěžší pozici, protože hrají před zraky vlastních diváků. Ze slavných zemí Jižní Ameriky se jim přitom daří zdaleka nejméně. "Lidé mají důvod se zlobit," uznává útočník Carlos Tévez. "Věci nejdou plánovaným směrem. Nevychází nám, co v přípravě bez problémů fungovalo," přikyvuje Batista.

Domácí fanoušci mezitím ukazují prstem na Lionela Messiho. Ve španělské Barceloně si vysloužil pověst nejlepšího hráče planety, v reprezentaci pořád tápe.

"Problém není v něm. Trápí se argentinský nároďák, protože v něm panuje neklid. Mladý Messi jen nemá dost zkušeností, aby vtiskl tvář celému týmu. Je to introvert a sólista," vysvětlil pro Lidovky.cz trenér Josef Csaplár.

Vyniknout zatím nedokázal ani brazilský klenot Neymar nebo uruguayský nejlepší střelec loňského mistrovství světa Diego Forlán. Proto je ofenziva největším problémem zemí, které svými talenty zásobují celou Evropu. Soupeře přehrávají, ale skóruji žalostně málo. "Paraguay jsme v sobotu ničili, dostali jsme gól a skoro prohráli. Je to kruté, ale snad se to ve středu proti Venezuele zlepší," přeje si trenér "kanárků" Mano Menezes.

Stejný cíl má před zítřejším zápasem s Mexikem i Uruguay. "Záleží jen na nás, jestli smůlu zlomíme. Musíme zvítězit a nechat skupinu za sebou," tvrdí Luis Suarez.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!