Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Tradice ve Španělsku. Fotbal klidně do půlnoci

Sport

  10:33
GRANADA (Od zpravodaje LN ve Španělsku) - Nejlepší fotbal se hraje klidně do půlnoci. Jednu ze španělských zvyklostí poznali na vlastní kůži včera také čeští fotbalisté. Na stadionu v Granadě začalo jejich utkání s mistry světa až ve 22 hodin.

Španělská reprezentace na tréninku v Granadě foto: ČTK

Tak pozdě žádný z Bílkových hráčů ještě k zápasu nenastoupil. "Hlavní cíl je neusnout, ale to snad při takovém utkání nehrozí," vtipkoval kapitán Tomáš Rosický.

Přesto se český tým na nezvyklý posun připravoval. "Režim jsme tomu od čtvrtka přece jen přizpůsobili. Hráči mohli jít na snídani až před jedenáctou, oběd jim končil kolem druhé," popsal reprezentační lékař Petr Krejčí. Trenér Bílek povolil v rámci aklimatizace také posunout večerku. Větší důraz na odpočinek kladl i brankář Petr Čech. "Den se nám trochu natáhne. Je proto důležité se odpoledne dobře vyspat," plánoval si.

Trávit pozdní hodiny na stadionu není v Evropě zrovna obvyklé. V české lize přichází nejpozdější výkop vždy při páteční předehrávce ve 20.15. Stanovit začátek zápasu po 21. hodině se však neodváží ani v evropských pohárech.

V Pekingu sledují fotbal ze Španělska až ráno
Ve Španělsku a také v Portugalsku s tím naopak nemají problém. Životní režim je na Pyrenejském poloostrově uvolněnější, fotbal se mu přizpůsobil a fanoušci nenadávají. Každý víkend jsou termíny ve španělské lize od 22 hodin zpravidla vyhrazené pro nejatraktivnější šlágry, ve kterých často nastupují FC Barcelona a Real Madrid.

Právě v Barceloně šli v září 2003 kvůli sporům o termín utkání sFC Sevilla do extrému. Začátek ligového zápasu si tehdy dovolili posunout uprostřed pracovního týdne na pět minut po půlnoci. Aby fanoušky za ponocování odškodnili, nabídli jim na Nou Campu poloviční vstupné. I tak byl o zápas, který skončil remízou 1:1, velký zájem. Do ochozů se dostavilo 80 tisíc diváků. Ještě nevěříte, že Španělé fotbal skuteční milují?

Pozdní výkop však přináší španělské lize jednu nevýhodu. V porovnání s anglickou Premier League jsou přímé televizní přenosy časově nevýhodné pro desítky milionů fanoušků v Asii, kteří pro velkokluby skýtají značný ekonomický potenciál.

Když zápas začíná v Barceloně od deseti hodin večer, v Pekingu ho sledují od pěti hodin ráno. Naopak šlágry z Anglie rozehrané často už po obědě místního času stihnou v Číně vidět ještě před spaním.

Zvyky se možná změní. Loni na podzim Atlético Madrid jako první ve Španělsku začalo uvažovat, že by posunulo výkop svých zápasů do doby, která by přitáhla víc fanoušků z Asie. Návrh má k realizaci ještě daleko, zatím vítězí tradice.

Autor: