Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Trapas Arsenalu, Baroš dál řádí

Sport

  11:25
PRAHA - Hodně divoký víkend mají za sebou špičkové evropské fotbalové soutěže. V Anglii padl vedoucí Arsenal doma s nováčkem Hullem, ve španělské La Lize zachraňovala výhru v derby s Espanyolem slavná Barca až v nastavení. Bývalá hvězda „blaugranas“ Ronaldinho naopak rozhodl o vítězství AC v milánském derby s Interem. Řádilo také duo českých útočníků Koller-Baroš.

Milan Baroš řádí v dresu Galatasaraye dál. Opět se trefil. foto: ČTK

Ale pěkně po pořádku. V sobotním programu vévodila především anglická Premier League. A v ní se děly věci. Na Emirates Stadium nastoupili "Wengerovy děti" proti nováčkovi z Hullu. Scénář jako napsaný pro snadnou výhru domácího lídra soutěže. Chyba lávky. Gunners se sice dostali chvíli po začátku druhé půle do vedení, jejich slabší pětiminutovka mezi 61. a 66. minutou vývoj skóre otočila. Především druhý gól ukázal již poněkolikáté na slabinu londýnského klubu – obranné standardní situace. Chybovali jak Almunia, tak kapitán Gallas a Cousin měl snadnou práci. Arsenal doma prohrál poprvé od konce dubna roku 2007 a teprve podruhé od stěhování na Emirates Stadium z Highbury v říjnu 2006.

Do čela se probilo opět modročervené duo Chelsea a Liverpool. Blues si snadno poradili s dalším nováčkem Stoke na jeho hřišti 2:0, Liverpool zvládl 208. derby o řeku Mersey, když stejným výsledkem pokořil v Goodison Parku Everton. Návrat střelecké formy hlásí goleador Fernando Torres, autor obou branek. Pomalu se zvedá také Manchester United, kterému k první brance, kterou z penalty vsítil Cristiano Ronaldo, pomohl rozhodčí. Obránce Boltonu totiž podle všeho domácí hvězdu Ronalda nefauloval. Druhý gól přidal Rooney.


Oba giganti uspěli, lize vládne ale vládne Valencia

Jak Real, tak Barcelona sice v Primera division dokázali vyhrát na hřištích soupeřů, ovšem na výhry se oba favorité natrápili. Real porazil Betis Sevilla 2:1 až díky brance kanonýra Van Nistelrooye ve druhé minutě nastavení. Stejný kousek se "povedl" v katalánském derby slavnější FC Barcelona s Espanyolem. Nutno sportovně podotknout, že hosté byli po celý zápas jasně lepším týmem na hřišti. Přesto šli do vedení domácí zásluhou záložníka Cora. Vyrovnání se Barca dočkala čtvrt hodiny před koncem díky trefě kanonýra Henryho. V 94. minutě se "rozplácl" v pokutovém území Eto´o a rozhodčí na jeho divadelní představení skočil. Messi si s tlakem a penaltou poradil a rozhodl (z pohledu vývoje zápasu) o zasloužené výhře svěřenců Pepe Guardioly.


Nedařilo se českým reprezentantům. Plašilova Osasuna si připsala čtvrtou remízu z pěti zápasů na hřišti Numancie a stále čeká na první výhru v sezóně. Atlético Madrid i s Tomášem Ujfalušim v sestavě padlo na domácí půdě ve vyhecované bitvě s FC Sevilla 0:1. Celému ligovému pelotonu vévodí Valencia, která přestřílela v neděli La Coruňu 4:2. Dvěma góly se blýsknul kanonýr David Villa.


Lazio je zpět v čele Serie A, Mourinho poprvé prohrál

Italské Serii A vévodí po týdnu opět římské Lazio. To si v neděli poradilo snadno s turínským AC 3:1. Nedařilo se ani druhému turínskému celku – Juventusu. Slavný klub totiž pouze remizoval v Janově se Sampdorií 0:0 a odmítl možnost poskočit do čela italské ligy. Naopak vítězný římský víkend podtrhl druhý tým z "Večného města" AS, který si poradil na Olympijském stadionu s Bergamem 2:0. Branky stříleli obvyklí střelci posledních dní v dresu AS – Panucci a Vučinič.


Nejočekávanější zápas italské ligy přišel na řadu až jako poslední – milánské derby na San Siru mezi AC a Interem. Do branky "domácího" týmu, vedeného Carlem Ancelottim, se postavil kontroverzní Abbiati. A tento tah vyšel italskému stratégovi na výbornou. Stejně tak, jako po dvouzápasovém půstu, nasazení hvězdného Ronaldinha. Právě tito dva byli hlavními strůjci výhry Rossonerri. První za svá záda nepustil ani jednu střelu obávaných kanonýrů Interu Manciniho, Ibrahimoviče či Adriana. Druhý jmenovaný zařídil po hvězdné spolupráci s Kaká hlavou jedinou branku zápasu. Právě na spolupráci brazilských kouzelníků a držitelů Zlatého míče Ronaldinha a Kaká se AC přes touto sezónou nejvíce spoléhalo. Oba fotbaloví virtuosové včera předvedli svým prvním koncertem sezóny, že právem. Kouč Interu José Mourinho tak poprvé na lavičce Nerazzurri prohrál. V základní sestavě vítězů odehrál celé utkání český reprezentant Marek Jankulovski.


Duo Koller-Baroš zářilo jako za starých let

Největší strašáky soupeřových obran roku 2004? Bezesporu čeští útočníci Jan Koller a Milan Baroš. Oba jako by si pomalu rozpomínali na své staré hvězdné časy. Populární Dino vstřelil v dresu Samary další dva góly proti Dynamu Moskva, kterými přispěl ve vypjatém zápase k remíze 3:3. Samara tak nenápadně pošilhává po pohárových příčkách, sedm kol před koncem ligy je na šestém místě, se šestibodovou ztrátou na svého sobotního soupeře, kterému patří třetí pozice. Na páté místo Spartaku Moskva, které znamená vstupenku do Poháru UEFA, chybí Křídlům Sovětů pouze bodíky dva. Koller tak dokazuje, že na reprezentaci by stále stačil.


Dobu obrození zažívá nejlepší střelec mistrovství Evropy 2004 Milan Baroš. Třetí zápas v základní sestavě Galatasaraye Instanbul přetavil ve třetí dvoubrankový večer. Turecký gigant i díky němu opět vyhrál, tentokrát 4:1 nad Konyasporem a má nejlepší ofenzivu v turecké lize. V pěti utkáních nasázeli Baroš a spol. již třináct branek. Hvězdný výběr drží třetí příčku v tabulce, zatím neprohrál a na vedoucí Tranbzonspor ztrácí pouze dva body. Vigantický rychlík Baroš je v tuto chvíli nejsledovanějším hráčem soutěže. A největší modlou istabulského celku. Jen tak dál Milane...

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!