Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Trápící se Anglii spasil kapitán Beckham

Sport

  18:53
STUTTGART - Slabý fotbal přineslo třetí osmifinále mezi Anglií a Ekvádorem. Favorizovaní Evropané dlouho nemohli najít recept na obranu Jihoameričanů, zachránila je až přesná trefa kapitána Davida Beckhama z přímého kopu.

David Beckham, Ashley Cole a Wayne Rooney (zleva) se radují z branky do sítě Ekvádoru. foto: Torsten SilzAFP

Angličané se ve čtvrtfinále v sobotu 1. července v 17 hodin střetnou s vítězem večerního duelu Portugalsko - Nizozemsko.

Desetitisíce anglických fanoušků dnes ve Stuttgartu marně čekaly nejen na rychlý gól, který padl v obou předchozích zápasech vyřazovací části turnaje, ale i na šance svého týmu. Angličané hledali svůj jediný hrot Rooneyho přihrávkami za obranu, ty ale většinou končily v autu nebo v rukou brankáře Mory.

Ekvádorci naskládali osm hráčů do blízkosti své branky a Angličané ani s pěti záložníky nedokázali najít v husté obranné síti propustná místa.

Naopak po deseti minutách zahrozilo jihoamerické překvapení turnaje. Terry zhruba dvacet metrů od své branky neodhlavičkoval prodloužený centr, Carlos Tenorio postupoval sám na branku, ale než si stihl zpracovat míč, skočil mu do střely skluzem Joe Cole a srazil ji na břevno. Ekvádorský útočník tak propásl jedinečnou šanci otevřít skóre i v třetím zápase, v němž v Německu nastoupil.

Angličané poprvé trefili prostor mezi tyčemi až po půlhodině hry, ale Lampardova střela měla do razance obávaných ran záložníka Chelsea daleko. A Rooney se s přibývajícím časem víc vztekal na rozhodčího, než působil starosti protihráčům. Kouč výběru fotbalové kolébky Eriksson už mu chtěl po hodině hry poslat na pomoc Crouche, ale kapitán David Beckham mu do jeho plánů výrazně promluvil.

Asi 22 metrů od branky si v podobné pozici jako v úvodním zápase proti Paraguayi postavil míč a i tentokrát to skončilo gólem. Svou skvěle seřízenou pravačkou zatočil míč nad zdí nejlépe, jak mohl: přesně mezi letícího Moru a pravou tyč jeho branky. Angličané tak i podruhé na turnaji porazili jihoamerického soupeře jen díky Beckhamově kopací technice.
S vedením se uklidnili a konečně si začali vytvářet šance, jenže v jejich proměňování naprosto selhávali. Lampard střílel vedle i nad, Rooneymu zkazil radost mrštný Mora.

Největší možnost Ekvádoru na vyrovnání měl Valencia, který donutil ostrou střelou gólmana Robinsona k robinzonádě k jeho pravé tyči.

Angličané končili zápas vyčerpaní a v křečích, dva z nich dostali žlutou kartu za zdržování. Přestože si několikrát v Německu stěžovali na velká vedra, nastoupil například Beckham i další v dresech s dlouhými rukávy. Ekvádorský tlak sice v závěru zvládli v pohodě, ale v dalších kolech by jim dnešní výkon k postupu už stačit nemusel.

Anglie - Ekvádor 1:0 (0:0)
Branka: 60. Beckham. Rozhodčí: De Bleeckere - Hermans, Vromans (všichni Belg.). ŽK: Terry, Robinson, Carragher - Valencia, C. Tenorio, De la Cruz. Diváci: 52.000.
Anglie: Robinson - Hargreaves, Ferdinand, Terry, A. Cole - Beckham (87. Lennon), Lampard, Carrick, Gerrard (90+2. Downing), J. Cole (77. Carragher) - Rooney. Trenér: Eriksson.
Ekvádor: Mora - De la Cruz, Hurtado, Espinoza, Reasco - Méndez, E. Tenorio (69. Lara), Castillo, Valencia - Delgado, C. Tenorio (71. Kaviedes). Trenér: Suárez.

Autoři: ,

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...