130 let
Trenér Jozef Weber

Trenér Jozef Weber | foto: ČTK

Trápící se Bohemians odvolali kouče Webera, klub převzal Klusáček

Sport
  •   11:16aktualizováno  16:54
PRAHA - Fotbalisty Bohemians Praha 1905 se pokusí zachránit v první lize kouč Luděk Klusáček. Bývalý reprezentační asistent nahradí u posledního týmu tabulky Jozefa Webera, který byl v pondělí odvolán. "Klokani" prohráli všechny tři jarní zápasy a 11 kol před koncem soutěže je od nesestupových pozic dělí čtyři body.

Sedmačtyřicetiletého Klusáčka čeká v neděli proti Liberci debut v roli prvoligového trenéra. Prostředí Bohemians dobře zná, protože tam v minulosti hrál a v roce 2000 také končil profesionální kariéru. V Ďolíčku si následně vyzkoušel i práci asistenta trenéra a sportovního ředitele.

Jako hlavní kouč zatím Klusáček vedl jen Hradec Králové ve druhé lize. Post asistenta zastával ještě ve Slavii, Slovácku, v národním týmu a také v Al Ahlí, kde působil s Ivanem Haškem.

"Jednání s Bohemkou probíhala velmi rychle. Již teď je jasné, že musíme mobilizovat všechny síly. V podstatě každé následující utkání se dá označit jako existenční," řekl na oficiálním klubovém webu Klusáček, jenž naposledy působil v saúdskoarabském Al Hilálu.

O čtyři roky mladší Weber trénoval Bohemians od 7. března 2012. Při svém tehdejším premiérovém angažmá v roli hlavního kouče první ligu nezachránil, ale za rok svoje svěřence dovedl zpátky mezi elitu.

"V postupové sezoně v nelehkých podmínkách v podstatě předběhl naše možnosti. Nicméně v tuto chvíli se nedaří zastavit výsledkový propad našeho mužstva a my jsme se rozhodli pro nový impulz," uvedl na webu Bohemians sportovní ředitel Tomáš Požár.

V tomto ročníku Bohemians pod Weberem jen třikrát zvítězili, naposledy už v září v Ostravě. Vršovickému týmu se nedařilo ani na stadionu v Ďolíčku, který byl vždy jeho doménou. Pražané doma z devíti utkání získali jen deset bodů za dvě výhry a čtyři remízy, což je nejméně z celé soutěže.

"Klokani" byli poslední už po podzimní části, ale v zimní přestávce výrazně posílili kádr a získali například zkušeného stopera Ericha Brabce, útočníka Ivana Lietavu nebo na hostování litevské reprezentanty Mantase Kuklyse a Egidijuse Vaitkunase. Na úvod jara však Bohemians prohráli 0:1 v Příbrami, poté doma 1:2 se Spartou a naposledy v sobotu 0:1 na hřišti Slovácka.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK