Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Vrba nebyl z výsledku 4:3 nadšený. Dostali jsme moc branek, zlobil se

Sport

  20:30
PLZEŇ - Kdyby se hrál zápas 2. předkola Ligy mistrů mezi Plzní a Željezničarem Sarajevem v lize, považoval by ho trenér Pavel Vrba za výborný. Z pohledu pohárové matematiky ale ví, že výsledek 4:3 je před odvetou ošidný. Mrzí ho, že Západočeši neudrželi průběžné vedení 3:1 a 4:2, ale věří, že šance na postup jsou stále velké.

Trenér fotbalistů Plzně Pavel Vrba foto: Mafra - Ladislav Němec

"Kdyby to bylo normální ligové utkání, řeknu, že bylo výborné. Z pohledu pohárů je ale ten výsledek pro nás velice složitý. Pohárové utkání se musí hrát z pohledu defenzivy trochu jinak, ne abychom dostali tři góly," řekl Vrba. Po zápase v něm proto převládaly spíše rozporuplné pocity. "Vzhledem k tomu, jak se zápas vyvíjel, že jsme prohrávali 0:1, jsem spokojený, že jsme to otočili. Ale výsledek 3:1 nebo 4:2 by pro nás byl mnohem přijatelnější," litoval kouč, že jeho svěřenci dvakrát ztratili slibnější dvoubrankové vedení.

K TÉMATU

Plzeň pod Vrbou inkasovala v pohárech tři góly v jednom utkání teprve počtvrté, předtím se jí to stalo doma s Barcelonou, na hřišti Besiktase Istanbul a v prodloužení na Schalke. "Dostali jsme tři góly ze třech střel, to je vynikající efektivita střelců Sarajeva. Ale pomohli jsme jim sami nedůslednou obranou," řekl Vrba. Brankáře Matúše Kozáčika z inkasovaných gól nevinil. "V minulé sezoně byl skvělý a jsme rádi, že nás pomalu do Ligy mistrů dostal. Hodnocení si spolu uděláme zítra. Ale na Matúše to házet nebudu," podotkl Vrba.

Odveta v bouřlivém prostředí bude složitá

Mrzelo ho, že Plzeň vůbec musela dotahovat, protože v prvním poločase měla dost gólových šancí. "Měli jsme dvě tři situace, ze kterých jsme měli dát gól. Kdyby se zápas pro nás vyvíjel lépe, mohl skončit jinak. Ale nedá se nic dělat, brankář Sarajeva byl v první půli skvělý," uvedl Vrba. Plzeň se rozstřílela až poté, co Vrba poslal na hřiště v 55. minutě čerstvé Tomáše Wágner a Jana Kovaříka. "Standa Tecl zatím v Plzni není ten střelec jako v Jihlavě. Příchodem dvou střídajících hráčů se naše hra zefektivnila, proto mě mrzí, že jsme dostali tři góly," řekl Vrba.

Fotbalista Plzně Stanislav Tecl (vpravo) a Seram Kerla z Željzezničaru Sarajevo

Je mu jasné, že odveta v bouřlivém prostředí bude složitá. "Vyhráli jsme, takže doufám, že ta naše šance je neustále velká. Přiznávám ale, že nás v Sarajevu asi čeká velice těžké utkání s plným hledištěm," dodal. Trenér Željezničaru Amar Osim připustil, že výsledek je k jeho týmu přívětivý. "Viděli jsme poměrně podivný zápas. V prvním poločase se téměř nic nedělo, v druhém se děly velké věci. Všichni, co rozumí fotbalu, mohli lehce poznat, že rozdíl mezi oběma týmy je značný. Ale výsledek někdy může být odlišný," prohlásil Osim.

Šance Sarajeva na postup ale stále vidí jako malé. "S výsledkem samozřejmě musím být spokojen, nevím, kdy Plzeň v pohárech naposledy dostala tolik gólů. Naše šance na postup byly před tímto utkání daleko menší. Před utkáním tak tři procenta, teď dvakrát tolik. Možná se naši fanoušci budou zlobit, ale Viktorka je podle mě stále favoritem," dodal.

Autor: