Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Vrba: Zkusíme ještě porazit Atlétiko a vyhrát skupinu

Sport

  10:06
Coimbra (Od zpravodaje v Portugalsku) - Narozeniny slaví 6. prosince. Loni k nim trenér fotbalistů Plzně dostal remízu 2:2 v Lize mistrů s AC Milán. Letos už má jeho tým jistý postup do jarní fáze Evropské ligy a proto kouč věří, že si v posledním zápase skupiny nadělí k devětačtyřicátinám výhru nad Atlétikem Madrid. "A narozeniny pak budou ještě lepší," věří Vrba.

Trenér fotbalistů Plzně Pavel Vrba foto: ČTK

Už loni jste měl pěkné narozeniny, že?
Jo, remizovali jsme v Lize mistrů 2:2 s AC Milán. Teď si to s Atlétikem rozdáme o první místo a mě těší, že zaslouženě: jednoznačně jsme v soubojích s Coimbrou a Tel Avivem ukázali, že ze skupiny postupujeme právem. Věřím, že šestého prosince budou diváci na našem stadionu spokojeni - proti Atlétiku to bude zápas, ve kterém se nebude muset tak taktizovat, jako jsme museli taktizovat teď při remíze v Coimbře.

Díky té remíze ale musíte mít skvělý pocit, ne?
Jsem hlavně spokojen s postupem do jara. Určitě jsme schopni předvádět lepší výkony než tady v Portugalsku, ale přiznejme si, že jsme potřebovali bod a proto naše aktivita nebyla taková, jako jsou asi lidé zvyklí. Krajní obránci měli hlavně defenzivní úkoly, hlídali si, aby neudělali chybu a dopředu nebyli tak aktivní.

Bylo složité Limberského a Řezníka na krajích obrany ukočírovat, aby se nevysouvali?
Trochu ano, protože oni jsou naučeni útočit. Ale nikdo se asi nebude divit, že jsme podřídili taktiku výsledku, který byl pro nás strašně důležitý. Všichni měli víc obranných povinností, navíc nás překvapilo, že Coimbra hrála zatažená na vlastní polovině, to jsme moc nečekali. Ale nebyl důvod, abychom bláznili, nahráno jsme měli my. Hlídali jsme zápas a Coimbra měla jen střely ze střední vzdálenosti, buď mimo, nebo doprostřed brány. Nakonec i ten gól jsme jí darovali sami. Tři minuty před koncem nesmíme soupeři dovolit, aby se mohl do penaltové situace dostat.

Celou taktiku vám ale mohl hned v úvodu nabourat svou chybou brankář Kozáčik.
V tu chvíli jsem určitě neměl dobrý pocit, zápas by se asi vážně vyvíjel jinak, kdybychom brzy inkasovali. Je to ale pryč, pro nás je důležité, že jsem postoupili do jara a můžeme se těšit na atraktivního soupeře z top mužstev Evropy.

Podařilo se to i díky mladému Štípkovi, že? To on svým průnikem zařídil plzeňskou penaltu.
David Štípek nám v poslední době hodně pomáhá. Je to hráč, jehož rychlost je pro soupeře hodně nepříjemná, Neumí ještě rozložit síly, pravidelně ho v závěru chytají křeče, kvůli tomu střídal i v Coimbře. Ale je za tím jeho snaha jet naplno a vždy na 100 procent a zatím mu pak na celý zápas síly nestačí.

Co říkáte na to, že se dvanáct let nepodařilo českému klubu postoupit do jara dvakrát po sobě, až teď vám?
Ukazuje se, že tenhle tým je výjimečný, Jeho síla vyniká, zvlášť když si uvědomíte, že máme tři hráče základní sestavy zraněné. Kdyby byli fit Hanousek, Kolář a Rajtoral, hráli by v základu. V ofenzivní části nám teď chybí. I bez nich jsme ale schopni prosadit se v Evropě.

Nejen vy, postoupila i Sparta. Má to nějaké příčiny, že jdou dál dva české kluby, což se nepovedlo od roku sezony 2003/2004?
Důvodem je, že česká liga jde nahoru, o tom jsem přesvědčen. Nejen my a Sparta, ale i Olomouc a Jablonec by byli v Evropě konkurenceschopní, brzy podle mě může být konkurenceschopná i Slavia. Pochopitelně žádné české mužstvo nemůže konkurovat Barceloně, Manchesteru nebo Realu, ale myslím, že česká liga má být na úrovni belgické či holandské a opravdu se jí blíží. Úkolem Plzně a Sparty je nyní vylepšovat pohárový koeficient tak, abychom měli třeba za tři roky přímého účastníka v Lize mistrů. Myslím, že bychom to mohli dokázat.

Autor: