Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Mourinho: Vyhrát titul ve Španělsku bylo nejtěžší

Sport

  10:31aktualizováno  11:12
MADRID - Čtyři roky čekali fotbalisté Realu Madrid na zisk španělského titulu. Ve středu v noci dokázali díky výhře 3:0 nad Athletikem Bilbao ukončit tříleté panování úhlavního rivala z Barcelony a dvě kola před koncem ligy si zajistili cennou trofej. Velký podíl má na prvenství také trenér "Bílého baletu" José Mourinho, který ovládl ligovou soutěž ve čtvrté zemi. Triumf s královským klubem považuje za nejobtížnější v kariéře.

Real Madrid slaví titul ve španělské lize - hráči vyhazují do vzduchu trenéra Josého Mourinha foto: ČTK

"Vyhrál jsem ligu v Portugalsku, Itálii a Anglii, ale tahle byla ze všech nejtěžší. Získal jsem dohromady sedm mistrovských titulů a vím, jaký to je pocit. Barcelona vítězila až do posledního dne a těžila ze svého výborného týmu. Je to klub s velkou tradicí a ví, že letos jsme si zasloužili vyhrát my," uvedl na oficiálním klubovém webu portugalský trenér.

K TÉMATU

"Musíme oslavit tenhle titul, protože jsem na něm pracovali každý týden a vítězství nás stála hodně sil," konstatoval devětačtyřicetiletý Mourinho, který na lavičku madridského velkoklubu usedl na začátku minulé sezony. Po loňském domácím poháru nyní získal ligový primát, celkově 32. v historii Realu.

Mourinho vyzdvihl důležitost věrných příznivců. "Fanoušci trpěli s námi a dávali nám svou nehynoucí podporu. Chci jim všem pogratulovat, především pak našim rodinám, které trpěly nejvíce ze všech. Jsou tady pro nás každý den a sdílejí naše emoce po celou dlouhou sezonu. Od své ženy a dětí jsem dostal veškerou podporu, kterou jsem potřeboval k dosažení vrcholné formy," ocenil portugalský kouč.

Casillas: Museli jsme přetrpět nadvládu Barcelony

Kapitán šampionů Iker Casillas si cenil především toho, že se svými spoluhráči předčili tak silného soupeře, jakým je Barcelona. "Museli jsme překonat nejlepší období našeho rivala a ti, kteří tu byli déle, to viděli. Když chcete vyhrát ligu, tak musíte být nejlepší z nejlepších," prohlásil třicetiletý brankář po svém pátém triumfu v La Lize.

Naopak ze svého premiérového mistrovského titulu se po třech letech ve Španělsku těšil hvězdný Cristiano Ronaldo. "Všichni zažíváme velkou radost, protože jsme po desetiměsíčním boji splnili svůj cíl. Liga je ještě těžší, když o ni bojujete s někým, jako je Barcelona. Je to krásný pocit, když porazíte jeden z nejlepších týmů na světě, a my jsme byli lepší než oni," uvedl sedmadvacetiletý Portugalec.

Souboj s barcelonským Lionelem Messim o korunu krále střelců je pro něj prý druhořadý. "Nejvíc jsem toužil po ligovém titulu. Už mám dvě Zlaté kopačky doma. Bylo by sice hezké vyhrát další, ale nic se nestane, pokud to nedokážu," uzavřel Ronaldo, který s 44 ligovými góly ztrácí dva zásahy na argentinského rivala.

Potřetí se stal ligovým mistrem s "Bílým baletem" Sergio Ramos. "Real Madrid je prostě vítěz a rád bych tento titul věnoval všem Madridistas. Letos má velkou cenu, protože sezona byla velmi dlouhá a my hráli v mnoha soutěžích. Jsme rádi, že jsme vyhráli tak těžký turnaj a teď si chceme svůj úspěch vychutnat a užít," uvedl šestadvacetiletý obránce.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.