130 let

Trenér fotbalistů Sparty Vítězslav Lavička | foto: ČTK

Lavička: Je zvláštní, že v lize nehrajeme jako v EL

Sport
  •   12:00
PRAHA - V neděli byl rozčarovaný z toho, když jeho tým po nevýrazném výkonu uhrál remízu 1:1 na půdě ligového nováčka z Jihlavy. A ve čtvrtek se zase mohl kochat nad sebevědomým vystoupením mužstva, které v Evropské lize hladce přehrálo izraelskou Šmonu 3:1 a přiblížilo se k postupu ze základní skupiny.

Kouč fotbalové Sparty Vítězslav Lavička si zatím marně láma hlavu, proč kolísají výkony týmu mezi ligovou a pohárovou scénou. A uspokojivé vysvětlení nedostal ani poté, co dnes na stejné téma hovořil se svými hráči po triumfu nad izraelským týmem. "Bavili jsme se o tom s celým týmem. Kdybychom třeba v Jihlavě předvedli stejné úsilí a kvalitu jako teď ve čtvrtek, možná jsme si odvezli víc než bod za remízu," uvedl Lavička.

"Každopádně je to k zamyšlení jak pro hráče samotné, tak i pro nás trenéry. Jak z hráčů dostat to, aby v relativně všedním zápase domácí ligy předvedli to, co se jim povedlo v Evropské lize," přemítal Lavička. Sparťanský podzim se nese ve znamení velkých sinusoid. Na konci srpna letenští oslavili postup v EL přes Feyenoord Rotterdam, aby se vzápětí nadřeli na výhru 1:0 s Hradcem Králové.

Před třemi týdny zase sparťany tížila série čtyř porážek v soutěžních zápasech za sebou, kterou ale rázně utnuli přesvědčivou výhrou 3:1 s Athletikem Bilbao, finalistou posledního ročníku EL. Nyní zase po trápení v Jihlavě přišel úspěch se Šmonou. "Možná to je tím, že naše pozice v měřítku české ligy je jiná než na evropské scéně. Ve společnosti Bilbaa a Lyonu jsme v jiné pozici než doma. A také nevidíme do hlav našich hráčů. Každopádně výsledkové nezdary v lize ničím nechci omlouvat," uvedl Lavička.

Nemyslí si ale, že by sparťané brali ligové zápasy lehkovážněji než ty na evropské scéně, kde se jim letos daří. "Třeba před utkáním v Jihlavě jsem z rozpoložení hráčů neměl špatný pocit. Motivace tam byla i proto, abychom se dotáhli na špici tabulky. Ale realita pak stejně vyzněla rozpačitě. Těžko říci, čím to je," přemítal Lavička. Nedělní duel s mistrovským Libercem proto bere jako velký test, zda Sparta v lize dokáže zopakovat předchozí vystoupení z EL.

"Sparta ukázala Evropě, že umí hrát fotbal"

"Musíme se dát rychle do kupy, po fyzické stránce i v hlavách. A maximálně se snažit o to, abychom navázali na výkon ze čtvrtka. Z tohoto pohledu bude utkání s Libercem velmi zajímavou zkouškou," řekl Lavička. Sám si ovšem považuje, že Sparta v evropské konfrontaci letos zatím obstála. "Jsme rádi, že jsme ukázali Evropě, že Sparta fotbal hrát umí a není radno ji podceňovat. Naše pozice po polovině základní skupiny je velmi nadějná," těšil se Lavička z toho, že jeho tým má po třech zápasech na druhém postupovém místě ve skupině I už pětibodový náskok na duo Šmona, Bilbao.

Sparta dokonce v příštím kole za dva týdny už může v předstihu slavit postup do vyřazovacích bojů, pokud vyhraje v Izraeli a Bilbao zároveň doma neporazí Lyon. Pro Lavičku je takový scénář velmi lákavou vidinou. Sparťanský kouč, věrný svým zásadám, však zůstává obezřetný a nenechává se unášet lákavými představami. "Jsme pořád na půli cesty a máme reálnou naději, ale to je tak všechno. Nechceme podléhat nějakým spekulacím. Do Šmony pojedeme bez přehnané euforie," prohlásil Lavička.

Autor: ČTK