Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Kouč Lavička po vyřazení: Jsme zklamaní, ale podzim nebyl neúspěšný

Sport

  6:30
BERN (Od našeho zpravodaje) - Bylo pár minut po zápase Evropské ligy v Bernu, kde Sparta podlehla domácím Young Boys 0:2, což znamená, že po základní skupině v soutěži končí. Její trenér Vítězslav Lavička se usadil před novináře a spustil: „Je to zklamání, velké zklamání.“

Vítězslav Lavička. foto: MAFRA - Anna Vavríková

K postupu vám stačila i remíza. Proč jste na ni nedosáhli?
Zápas podle mého nabídl šance na obou stranách, které zůstaly dlouho nevyužité. Nás několikrát podržel brankář Marek Štěch, pak přišla rozhodující situace a penalta pro Bern. Po ní už byli domácí na koni, ani náš závěrečný tlak, kdy jsme zjednodušili hru a poslali na hřiště další ofenzivní hráče, nevedl ke gólu. Byli jsme ale blízko, Holek bohužel střílel nad, to už jsme hráli na plné riziko. I proto jsme v závěru podruhé inkasovali. Jsem zklamaný, že jsme se ziskem deseti bodů ze hry, ale nezbývá nám než pracovat dál a pogratulovat domácím k postupu.

Je to zklamání srovnatelné s vyřazením z předkola Ligy mistrů v Malmö?
Nechci to přirovnávat k zápasům z minulosti. Ale k postupu bylo blízko. Soupeř byl efektivnější v proměňování šancí, to rozhodlo.

ČTĚTE VÍCE

V prvním poločase jste drželi míč, dobře jste kombinovali, ale po změně stran jste převážně bránili. Čím to?
Naším úmyslem bylo hrát aktivně, což se nám v prvním poločase dařilo - hru jsme měli většinu času pod kontrolou. Bern ve druhém poločase zvýšil aktivitu a úsilí, zatlačil nás, hrál na větší riziko. Naše hra ve druhé půli nebyla tak přesná.

Jak chyběl David Lafata?
David je náš klíčový hráč, chyběl. Nechceme se na to ale v žádném případě vymlouvat. Přikryl je jiným typem hráče, snažil se, pracoval, ale jeho efektivita nebyla taková. Kdybychom měli v určitých situacích na hřišti Davida, možná by některou šanci proměnil. Ale to jsou jenom spekulace.

Tři důležité zápasy podzimu, v Malmö, v Plzni a v Bernu, jste prohráli 0:2. Je to jen náhoda, nebo to ukazuje na nějaký limit Sparty?
Nemyslím si, že by to byl nějaký limit. Společný jmenovatel těch zápasů byl, že jsme nebyli dostatečně efektivní v útočné fázi.

Zklamání na straně Sparty bylo veliké.

V lize hrajete o titul, ale v pohárech jste nejdřív neprošli do Ligy mistrů, teď vám těsně utekl postup ze skupiny Evropské ligy. Bude se proto podzim Sparty hodnotit jako neúspěch?
Tak to nevidím, že byl podzim neúspěšný. Do Ligy mistrů se nám dostat nepodařilo, ale z kvalifikace jsme prošli do Evropské ligy, kde jsme sehráli důstojnou roli, nejen co se týče bodového zisku, ale také předvedené hry. Potřebujeme zlepšit detaily, které rozhodují. Z pohledu celého kalendářního roku jsme odvedli kus dobré práce. Získali jsme titul, pohár, Superpohár. Rok 2014 bych neviděl negativně.

Může tahle porážka ohrozit vaší pozici?
To nedokážu říct. Záleží na vedení klubu. Budeme si analyzovat uplynulý podzim a opravdu nedokážu říct, jaké z toho vzejde rozhodnutí.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...