Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Fotbalová Plzeň odvolala trenéra Koubka, mužstvo povedou Krejčí a Horváth

Sport

  18:15aktualizováno  19:01
PLZEŇ - Úřadující fotbalový mistr mění trenéra. Vedení Viktorie Plzeň po sérii neúspěšných výsledků odvolalo Miroslava Koubka. Nahradí ho Karel Krejčí, jenž zároveň zůstává asistentem Pavla Vrby u reprezentace. Jeho pravou rukou bude Pavel Horváth, který byl až do konce minulého ročníku kapitánem mužstva.

Trenér Plzně Miroslav Koubek. foto: ČTK

„Jsem profesionál a rozhodnutí vedení Plzně respektuji. Odcházím se vztyčenou hlavou, neboť poslední dny přinesly krizi pouze výsledkovou, nikoliv herní. Jsem přesvědčený o tom, že tým je herně i kondičně dobře připravený a brzy opět najede na vítěznou vlnu,“ prohlásil Koubek.

A pokračoval: „Moje angažmá bylo ukončeno korektně, se zástupci vedení jsem si podal ruku a Viktorii samozřejmě přeju jen to nejlepší.“

Koubkova bilance v Plzni

LIGA
27 zápasů (21 výher, 2 remízy, 4 porážky)

LIGA MISTRŮ
2 zápasy (1 výhra, 1 porážka)

DOMÁCÍ POHÁR
5 zápasů (2 výhry, 2 remízy, 1 porážka)

SUPERPOHÁR
1 výhra

Koubek, který nedávno prodloužil smlouvu do léta 2017, vydržel ve funkci rok a čtyři dny. V Plzni končí navzdory mistrovskému titulu a nedávnému triumfu v Superpoháru.

Třiašedesátiletý kouč je prvním trenérem v novém ročníku, který ve fotbalové lize skončil.

„Miroslav Koubek skončil po vzájemné dohodě s vedením klubu. Za jeho práci je nutno mu poděkovat, ve všech momentech svého angažmá se prezentoval jako absolutní profesionál a fotbalový odborník. Výsledky týmu však v posledním období nenaplňovaly očekávání a ambice klubu, před rozhodujícími zápasy v rámci evropských soutěží potřebuje tým nový impuls,“ řekl plzeňský generální manažer Adolf Šádek

Spolu s Koubkem končí u týmu také dosavadní asistenti Petr Kostelník a Jiří Skála.

Začátek sezony totiž Plzni vůbec nevyšel. Výsledkově nezvládla poslední čtyři soutěžní zápasy, ačkoliv herně nepropadla.

Úřadující mistr prohrál na Dukle (0:1), nezvládl odvetu třetího předkola Ligy mistrů proti Maccabi Tel Aviv a vypadl (0:2), remizoval se Slováckem (2:2) a naposledy v pátek ztratil dvoubrankové vedení v Teplicích (2:2).

Tma na Stínadlech, pak srovnání v poslední minutě. Plzeň už potřetí nevyhrála

„Jestli otázka míří k mé pozici trenéra, tak já jsem nad věcí. Vůbec nad tímhle nepřemýšlím. Ve skoro šedesáti čtyřech letech nemám důvod přemýšlet jinak, než že si dělám svoji sportovní práci,“ prohlásil Koubek v pátek po zápase.

O dva dny později ve funkci s bilancí 35 soutěžních zápasů, 25 výher a 4 remíz skončil.

Nový plzeňským trenérem se stal 46letý Krejčí, jenž v Plzni působil jako asistent Pavla Vrby. Ten zároveň zůstává jako asistent u národního týmu.

„Karel Krejčí je erudovaný odborník, který během působení ve Viktorii Plzeň i v národním týmu prokazuje svůj obrovský přehled i znalost moderního fotbalu. Jsme rádi, že nad naší nabídkou neváhal. Zároveň je na tomto místě zapotřebí poděkovat vedení Fotbalové asociace České republiky, které jeho působení ve Štruncových sadech umožnilo,“ řekl Šádek.

Horváth koučoval Domažlice

Krejčího asistenty budou Zdeněk Bečka, který pozici zastával i za Koubka, a plzeňská legenda Pavel Horváth. Ten v minulém ročníku skončil hráčskou kariéru a stal se koučem třetiligových Domažlic. 

„Pavel Horváth v sobě spojuje výjimečné fotbalové myšlení, velkou chuť do startující trenérské kariéry i nepřenosnou schopnost týmové komunikace. V našich nepsaných dohodách bylo vždy jednoznačné, že s ním v Plzni počítáme. Tato doba přichází dříve, než jsme předpokládali, nicméně jsem přesvědčen, že Pavel dokáže týmu okamžitě pomoct,“ dodal Šádek.

Nový trenéři se fanouškům poprvé představí ve čtvrtek, kdy Plzeň proti Vojvodině Novi Sad vstoupí do play off o Evropskou ligu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!